Home > Makro: BOE-protokoll och FED-besked på onsdagen

Makro: BOE-protokoll och FED-besked på onsdagen

I Sverige presenterar också Riksbanken ett anförande från chefen Stefan Ingves klockan 9.45. Talet har rubriken ”Att hantera strukturella risker i den svenska banksektorn”, vilket antyder att det inte kommer några direkta penningpolitiska signaler.

Federal Reserve har annonserat en nyhet beträffande tidpunkterna för publiceringen av räntebeskedet respektive Ben Bernankes presskonferens. Räntebeskedet kommer nu att publiceras klockan 19.00, och samtidigt publiceras Fed-ledamöternas nya ekonomiska projektioner. Därefter dröjer det endast en halvtimme, till klockan 19.30, tills Ben Bernanke inleder sin presskonferens.

Däremot finns inga större förväntningar på att Fed kommer att presentera några större nyheter beträffande den penningpolitiska hållningen, centralbanken väntas fortsätta att köpa räntebärande värdepapper, stats- och bostadspapper, i en takt på totalt 85 miljarder dollar per månad tills vidare.

En rad Fed-ledamöter har visserligen ifrågasatt tillgångsköpen och förordat att takten på inköpen trappas ner (taper off), vilket också framkom i protokollet från Fomc:s januarimöte, men de tyngsta företrädarna – chefen Ben Bernanke och nummer två Janet Yellen, har tydligt argumenterat för att programmet ska fortsätta i en oförändrad takt.

Neal Soss och Dana Saporta, USA-ekonomer på Credit Suisse, konstaterar i ett kundbrev att Fed-ledamöterna kan antas vara nöjda med hur ekonomin och marknaderna har utvecklat sig sedan de startade det nuvarande köpprogrammet i september.

”Det ska erkännas att den direkta QE3-effekten på dessa trender är svår att kvantifiera. Och det är sant att flera högljudda Fomc-deltagare har blivit alltmer obekväma med fortsatta lättnader. Men kärnmedlemmarna i kommittén – inklusive Bernanke och vice ordförande Yellen – har redan signalerat sina preferenser för ännu mer balansräkningsexpansion, och majoriteten av de röstande ledamöterna kommer troligen att stödja dem”, skrev Credit Suisse-ekonomerna.

De räknar samtidigt med att Fed kommer att bekräfta de ekonomiska ”trösklar” för lågräntepolitiken som introducerades i december, att lågräntepolicyn består så länge arbetslösheten överstiger 6,5 procent och inflationen understiger 2,5 procent.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto