Home > Makro: BOJ, ZEW-index och amerikanska bopriser på tisdagen

Makro: BOJ, ZEW-index och amerikanska bopriser på tisdagen

BOJ beslutade som väntat att behålla styrräntan oförändrad till 0,00-0,10 procent. Samtidigt höjdes inflationsmålet till 2 procent, från tidigare  procent, och från och med januari 2014 kommer BOJ att genomföra tillgångsköp utan tidsbegränsning (open-ended), när nuvarande köpprogram löper ut.

De totala månatliga tillgångsköpen kommer från januari 2014 att vara runt 13.000 miljarder yen, varav cirka 10.000 miljarder yen i statsskuldväxlar och 2.00 miljarder yen i form av statsobligationer.

BOJ skriver att de kommer att bedriva penningpolitiska lättnader för att så snart som möjligt nå upp till det nya inflationsmålet.

Klockan 11.00 släpps tyska ZEW-index för januari. ZEW-index, som mäter sentimentet bland finansmarknadsaktörer, väntas ha stigit till 12,0 i januari från 6,9 i december, enligt Bloomberg News prognosenkät.

”ZEW-indikatorn väntas röra sig ytterligare in i positivt territorium och därmed nå den högsta nivån sedan april 2012, vilket tyder på stigande optimism om utsikterna för den tyska ekonomin”, skriver SEB i ett marknadsbrev.

På Europaagendan står också ekofinmöte i Bryssel, som väntas ge klartecken för elva EU-länder att införa en finansiell transaktionsskatt. Dessutom ska Spanie emittera statsskuldsväxlar och klockan 19.00 talar ECB-chefen Mario Draghi i Frankfurt.

På den svenska agendan står en ny konjunkturprognos från Erik Penser Bankaktiebolag, klockan 9.30.

Från USA kommer klockan 16.00 statistik över försäljningen av befintliga bostäder i december, som väntas ha ökat med 1,2 procent från i november, till en beräknad årstakt på 5,10 miljoner enheter. Senare i veckan, på fredagen, redovisas försäljningen av nya bostäder i december.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto