Home > Makro: Brittisk KPI, PPI och tyska ZEW-index på tisdagen

Makro: Brittisk KPI, PPI och tyska ZEW-index på tisdagen

Enligt Bloomberg News enkät väntas KPI-inflationstakten i Storbritannien ha stigit till 2,8 procent i februari, från 2,7 procent i januari. Det skulle innebära att den brittiska inflationen överstiger Bank of Englands 2-procentsmål för 39:e månaden i rad.

Inflationstakten steg från 1,9 procent i november 2009 till 2,9 procent i december samma år. Därefter har inflationstakten varit som högst 5,2 procent, i september 2011. Det var dock endast mellan juni och november 2009 som den brittiska KPI-inflationen tillfälligt underskred 2-procentsmålet; även under hela perioden maj 2006 till och med maj 2009 låg inflationen över målet, som högst 5,2 procent i september 2008.

Under perioden januari 2006 till och med januari 2013 har den brittiska KPI-inflationen i genomsnitt varit 3,0 procent. Sett i det perspektivet har trots allt inflationen varit något lägre än snittet sedan i maj 2012, även om den åter har vänt upp från 2,2 procent i september.

Det tyska ZEW-indexet, som kan beskrivas som en konfidensindikator för finansmarknadsaktörer, har stigit löpande sedan den tillfälliga bottennoteringen -25,5 i september i fjol till +48,2 i februari, och uppgången har mestadels varit snabbare än väntat. Nu pekar Bloomberg News prognosenkät mot en mindre nedgång, till 48,0, i mars.

Ekonomerna på Commerzbank skriver dock i ett kundbrev att de makroekonomiska förhållandena ännu är ”extraordinärt positiva”, vilket borde tala för att uppåttrenden kan ha fortsatt i mars. Och trots valresultatet i Italien har inte statsskuldsoron återkommit till marknaderna, även om det har surrats om det i media.

”Mot bakgrund av detta bör den förhöjda osäkerheten från skuldkrisen, som hämmade tillväxten i Tyskland och euroområdet i fjol, ha minskat ytterligare”, skrev Commerzbank i ett kundbrev på fredagen.

I USA väntas bostadsbyggandet åter ha stigit i februari, med 2,8 procent, efter en nedgång med hela 8,5 procent i januari. Den nedgången drevs dock i huvudsak av en nedgång i byggandet av flerfamiljsbostäder där volatiliteten är betydligt större än för enfamiljsbostäder.

På tisdagens agenda finns det också skäl att uppmärksamma ett finansiellt toppmöte i Frankfurt, bland deltagarna märks ECB-chefen Mario Draghi, Bundesbankchefen Jens Weidmann och IMF-chefen Christine Lagarde.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto