Home > Makro: Centralbanker i fokus på torsdagen

Makro: Centralbanker i fokus på torsdagen

Vid ECB:s senaste räntemöte i december stegrades förväntningarna på en räntesänkning efter att ECB-chefen Mario Draghi sagt att det var en ”bred” diskussion om styrräntan vid mötet innan ECB-rådet till slut nådde konsensus om att hålla styrräntan oförändrad. Sedan dess har dock förväntningarna på en sänkning dämpats och enbart några få analytiker i Bloomberg News enkät tror att ECB sänker styrräntan vid veckans räntemöte.

”Även om en sänkning inte helt kan uteslutas räknar vi inte med att ECB-rådet kommer att ändra räntorna vid mötet på torsdag. Dels har ledamöter i ECB:s direktion de senaste veckorna försökt att dämpa spekulationerna om en räntesänkning och dels har viktigt sentimentsindikatorer åter stigit”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

På torsdagen kommer dessutom KPI-statistik från ett antal europeiska länder, bland andra Sverige. Analytikerna räknar med att bland annat lägre bolåneräntor drog ned KPI i december och enligt SME Direkts enkät väntas KPI-inflationen ha letat sig än djupare ned i negativt territorium och sjunkit till -0,2 från -0, procent i november. Riksbanken räknade i sin senaste prognos också med en KPI-inflation på -0,2 procent i december.

”Överlag är inflationstrycket måttligt. Dämpade löneökningar och fortsatt fallande priser på importerade varor talar för att inflationen kommer att ligga kvar under 2-procentsmålet under överskådlig framtid. Det stärker bilden av att Riksbanken kommer att sänka reporäntan igen i början på 2013”, skriver Nordea i en kommentar.

För svensk del blir det också statistik över industrins orderingång och produktion i november. Enligt SME Direkts spås industriproduktionen ha sjunkit med 0,6 procent från i oktober.

Analytikerna konstaterar att svaga indikatorer i form av inköpschefsindex och KI:s barometer talar för en krympande produktion.

”Låga sentimentsnivåer talar för att både produktionen och orderingången kommer att fortsätta att sjunka in i 2013”, skriver SEB i ett marknadsbrev där de dock
tillägger att det finns vissa tecken på att indikatorerna har bottnat och de kan väntas stiga de kommande månaderna i linje med trenderna i USA och p tillväxtmarknader.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto