Home > Makro: Euro-PMI, IFO-index och KI-barometer i veckan

Makro: Euro-PMI, IFO-index och KI-barometer i veckan

På veckans makroagenda står bland annat europeiska konjunkturindikatorer i form av preliminära inköpschefsindex från euroområdet och tyska IFO-index för november, som båda väntas ha stigit svagt efter en dipp i oktober. I USA riktas fokus mot detaljhandel och KPI i oktober och här hemma kommer Konjunkturinstitutets barometrar för november.

Måndagen bjuder på en del statistik, men inte något riktigt tungt. Från euroområdet kommer statistik över såväl handels- som bytesbalans i september och
från USA kommer TICS-data och NAHB husmarknadsindex, som väntas ha varit oförändrad på 55 i november, enligt Bloomberg News enkät.

Tisdagen bjuder bland annat på en ny prognos från OECD och tyska ZEW-index över förtroendet bland analytiker och investerare, som väntas ha stigit till 54,0 i november från oväntat starka 52,8 i oktober. Vidare kommer norsk BNP för det tredje kvartalet, väntat en tillväxt på 0,4 procent från det andra kvartalet.

Här hemma presenterar HUI årets julklapp. Enligt spelbolaget Paf ligger hälsoarmbandet bra till i år.

På onsdag kommer amerikansk detaljhandel och KPI för oktober. Analytikerna i Bloomberg News enkät spår att försäljningen var oförändrad jämfört med i september och steg 0,1 procent exklusiva bilar, enligt Bloomberg News enkät. Därmed väntas en fortsatt dämpad försäljning efter nedgången med 0,1 procent i september.

”Det kommer att bli intressant att se hur försäljningen påverkades av den statliga nedstängningen. Konsumentförtroendet sjönk i oktober, vilket återspeglar att konsumenterna påverkades negativt av nedstängningen”, skriver Danske Bank i ett marknadsbrev där de tillägger att detaljhandeln också dras ned av sjunkande bensinpriser.

Lägre bensinpriser väntas också ha dragit ned KPI, som spås ha varit oförändrad i oktober, jämfört med i september. Kärn-KPI väntas ha stigit 0,1 procent.

KPI-inflationen spås vidare ha växlat ned till 1,0 procent från 1,2 procent i oktober, vilket skulle vara den lägsta inflationen på fyra år.

På USA-agendan står även lager av osålda varor i september liksom försäljning av befintliga bostäder i oktober, som väntas ha sjunkit med 2,7 procent.

”Uppåtrenden på bostadsmarknaden fortsätter, men momentum har på kort sikt kylts ned efter de stigande bolåneräntorna under sommaren”, skriver Credit Suisse i ett marknadsbrev.

Vidare publiceras protokollet från Fomc-mötet i slutet av oktober. De månatliga obligationsköpen lämnades då oförändrade och budskapet om ekonomin var i stort sett det samma som vid föregående möte. Det senare var sågs som något överraskande givet bland annat svagare data och budgetbråket.

På onsdagskvällen talar också avgående Fed-chefen Ben Bernanke inför Economists Club i Washington.

För svensk del redovisar SCB kortperiodisk sysselsättningsstatistik för det tredje kvartalet och värdepappersstatistik för oktober.

I Storbritannien publicerar Bank of England protokollet från sitt senaste räntemöte, där policyn lämnades oförändrad.

På torsdagen kommer preliminära inköpschefsindex från för november från euroområdet, Kina och USA. Störst fokus riktas mot euroområdets preliminära PMI, där det sammanvägda inköpschefsindexet väntas ha stigit marginellt till 52,0 från 51,9. Industri-PMI väntas ha stigit svagt till 51,5 från 51,3 medan tjänste-PMI väntas ha tickat upp till 51,9 från 51,6.

Commerzbank konstaterar ett euro-PMI under det senaste året återhämtat den nedgång relativt globala PMI som följde på osäkerheter relaterade till skuldkrisen, vilket gör att de inte tror på några större fortsatta uppgångar utan att PMI är i stort sett stabilt i november.

”En markant uppåtpotential – och därmed chans till ett mer markant uppsving i euroområdet – skulle därmed bara förverkligas om den globala industrin fick starkt momentum, vilket är osannolikt på kort sikt, enligt oss”, skriver banken i ett marknadsbrev.

Från USA kommer det viktiga regionala inköpschefsindexet Philadelphia Fed Index. Analytikerna räknar med en nedgång till 16,0 i november från 19,8 i oktober.

I Tyskland spås PMI också ha stigit svagt i både industrin och tjänstesektorn. I Frankrike, där utfallet var en besvikelse i oktober och PMI sjönk för såväl industrin som tjänstesektorn väntar sig analytikerna nu en viss rekyl upp i november, framför allt för industrin.

Vidare lämnar Bank of Japan räntebesked, men inga förväntningar finns om någon förändring av penningpolitiken.

På torsdagen publicerar Riksbanken också resultatet av sin senaste riskenkät och SCB kommer med sin investeringsenkät. Från USA blir det sedvanlig veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa.

Veckan avslutas på fredagen med KI:s konjunkturbarometer i november, där analytikerna i SME Direkts enkät räknar med att den sammanfattande barometerindikatorn har sjunkit marginellt till 101,4 från oväntat starka 101,6 i oktober. Industrins konfidensindikator väntas ha sjunkit till 100,3 från 101,2 medan hushållsförtroendet spås ha varit oförändrat på 102,0.

På fredag kommer också den tunga tyska konjunkturindikatorn från IFO. Enligt Bloomberg News enkät väntas IFO-index ha stigit till 107,7 efter en oväntad nedgång till 107,4 i oktober.

”Den ökade medvinden från euroländerna, robust privatkonsumtion liksom en återhämning i investeringsaktiviteten bör ha bidragit till ett sammantaget positivt sentiment i Tyskland. Den förra månadens nedgång bör inte ses som starten på en nedåttrend”, skriver Unicredit i ett marknadsbrev.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto