Home > Makro: KI-barometer och IFO-index på fredagen

Makro: KI-barometer och IFO-index på fredagen

Torsdagen utfall i preliminära maj-PMI uppvisade ett blandat utfall, med oväntat svaga indikationer för Kinas industri medan utfallet för den europeiska industrin och tjänstesektorn blev något mindre svagt än väntat. Och även om såväl industri- som tjänste-PMI för euroområdet steg preliminärt i maj stannade indexen väl under 50-nivån som utgör gränslinje mellan tillväxt och kontraktion.

I USA sjönk Markits preliminära industri-PMI till 51,9 i maj från 52,1 i april. Det var dock väl över de 51,2 som väntades enligt Bloomberg News enkät.

David Hensley, ekonom på JP Morgan, noterade i ett kundbrev att han sammantaget är ”milt uppmuntrad” av torsdagens ”flash-PMI” från stora delar av världen. Det sammanvägda produktionsindexet var stabilt jämfört med i april, och nya order steg 0,7 punkter.

”Dessa resultat formar vårt preliminära estimat för vad som kommer att ske med vårt global-PMI i maj, och vi skulle vara tillfredsställda med ett sådant resultat”, skrev David Hensley, som tillade att ett sådant utfall skulle antyda den globala industriproduktionen ökar med 2,3 procent uppräknat i årstakt i maj.

Klockan 9.15 redovisar Konjunkturinstitutet sin maj-barometer. Enligt SME Direkts enkät väntas den samlade barometerindikatorn ha stigit till 94,9 från 94,1 i april.

KI:s barometerindikator sjönk till 94,1 i april från 95,4 i mars, drivet av en nedgång för näringslivsindikatorn (med svagare detaljhandel och privata tjänstenäringar) medan hushållsindikatorn steg till 5,2, från 2,8 i mars.

Nu väntas hushållsindikatorn fortsätta stiga till 6,2 i maj, medan indikatorn för tillverkningsindustrin väntas ha varit oförändrad på -8.

Klockan 10.00 publiceras den viktiga tyska konjunkturbarometern IFO-index för maj. Detta index har visserligen sjunkit de senaste månaderna, men det har ändå indikerat en bättre konjunktur än vad som har indikerats av tyska PMI. Prognoserna pekar nu mot att huvudindex över företagsklimatet kommer att ha varit oförändrat, på 104,4, i maj, trots att tyska PMI steg något mer än väntat preliminärt i maj.

Fredagens Europa-agenda inleds dock med en redovisning av definitiv tysk BNP för första kvartalet, klockan 8.00. Det definitiva utfallet skiljer sig sällan från det preliminära, som visade att BNP steg 0,1 procent jämfört med fjärde kvartalet (svagare än väntade +0,3 procent). Definitiva data inkluderar dock en redovisning på detaljnivå som kommer att nagelfaras av ekonomer.

Klockan 8.00 publiceras också GfK:s index över de tyska hushållens förtroende, och klockan 8.45 publiceras en fransk industribarometer för maj, som väntas visa en viss förbättring jämfört med i april.

Fredagen USA-agenda bjuder på data över orderingången på varaktiga varor i april. Credit Suisse USA-ekonomer räknar med en modest uppgång, ”men långt ifrån någon återhämtning av nedgången i mars” då orderingången rasade 6,9 procent (-2,9 procent exklusive transport).

”Transportsektorn bör leda vägen med hjälp av ökade flygplansorder. Underliggande mått kan bli blandad, med en nedgång exklusive transport (på grund av försvar och sequsterinfluenser) och core capex upp (på en återhämtning för maskinorder)”, skriver Credit Suisse-ekonomerna.

Bloomberg News prognosenkät pekar mot en uppgång med 1,5 procent för totala order, +0,5 procent exklusive transport och +0,5 för core capex (order kapitalvaror ex försvar och flygplan).

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto