Home > Makro: Många räntesked att vänta i veckan, bl a Riksbanken

Makro: Många räntesked att vänta i veckan, bl a Riksbanken

Veckan bjuder på en rad räntebesked, på torsdagen från inte mindre än fyra centralbanker – Riksbanken, ECB, Bank of Japan och Bank of England. Även Australiens och Canadas centralbanker lämnar räntebesked i veckan som i statistikväg bjuder på tunga besked i form av amerikansk sysselsättningsrapport och inköpschefsindex för augusti. Vidare är det G20-möte i St Petersburg och USA:s president Barack Obama besöker Sverige.

RiksbankenPå måndagen riktas intresse mot inköpschefsindex från industrin. Redan publicerat i helgen är Kinas inköpschefsindex, som steg till 51,0 i augusti från 50,3 i juli. HSBC:s definitiva industri-PMI för Kina steg till 50,1 från 47,7.

Under dagen följer Silf/Swedbanks svenska inköpschefsindex, som enligt SME Direkts enkät väntas ha stigit till 52,5 från 51,3. Det definitiva utfallet från euroområdet väntas bekräfta den preliminärt oförändrade nivån 51,3.

I USA är det helgstängt för Labor Day, varför ISM inköpschefsindex släpps först på tisdagen. Enligt Bloomberg News enkät väntar sig analytikerna en rekyl ned till 54,0 i augusti efter den överraskande kraftiga uppgången till 55,4 i juli.

Tisdagen i övrigt bjuder på bland annat en interimsprognos från OECD, budgetprognos från ESV och räntebesked från Australiens centralbank, som väntas låta räntan ligga kvar på 2,50 procent efter sänkningen i förra månaden.

På onsdagens agenda står tjänste-PMI från en rad länder, preliminär BNP för det andra kvartalet från euroområdet och handelsbalans i USA, där underskottet väntas ha ökat till 38,8 miljarder dollar i juli från 34,2 miljarder dollar i juni. Dessutom kommer amerikansk sysselsättningsstatistik från ADP, som kan ge viss vägledning inför fredagens officiella sysselsättningsstatistik.

Det blir även räntebesked från Bank of Canada, där analytikerna är inställda på att styrräntan lämnas oförändrad till 1,00 procent, och Federal Reserve släpper sin regionala konjunkturrapport Beige Book.

Dessutom kommer Barack Obama till Stockholm för ett tvådagarsbesök där han bland annat ska träffa statsminister Fredrik Reinfeldt.

Torsdagen blir en riktig centralbanksbonanza med räntebesked från Riksbanken, ECB, Bank of Japan och Bank of England. Ingen väntas dock ändra sin policy.

För Riksbankens del spår samtliga tillfrågade analytiker i SME Direkts enkät att reporäntan lämnas oförändrad till 1,00 procent.

”Konjunkturen, sedan det förra penningpolitiska mötet, har ju stärkts. Sedan dess har det ju kommit in mer positiva signaler, inte bara från Sverige utan även från omvärlden”, säger Jörgen Kennemar, analytiker på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Efter sommarens ljusning i makrostatistiken kretsar diskussionen kring Riksbanken inte längre om det blir någon ytterligare sänkning utan snarare om när den första höjningen kommer.

Riksbanken själva spådde i sin räntebana i juli att en första höjning kommer under det fjärde kvartalet 2014, medan marknaden har prisat in en höjning redan till september.

Räntebanan i juli indikerade också en viss sannolikhet för en räntesänkning. En majoritet av de tillfrågade ekonomerna i SME Direkts enkät tror att räntebanan kommer att justeras upp.

Vidare finns en del förväntningar om att någon eller båda av de två reservanterna i juli – Karolina Ekholm och Martin Flodén – kan komma att överge sitt spår om en räntesänkning och ansluta sig till majoriteten.

Vad gäller ECB:s råder enighet bland analytikerna om att styrräntan lämnas oförändrad till 0,50 procent.

”Eftersom sentimentsindikatorer i euroområdet har fortsatt att stiga kommer ECB troligen inte att vidta några ytterligare åtgärder”, skriver Commzerbank i ett marknadsbrev.

Som vanligt riktas stort intresse mot pressträffen med ECB-chefen Mario Draghi. Commerzbank tror att han kommer att försöka stabilisera ränteförväntningarna på penningmarknaden genom fortsatt framåtblickande guidning. Marknaden har prisat en ganska stor sannolikhet för en räntehöjning under det kommande året, vilket ECB inte antas vara nöjda med.

BOJ spås också lämna sin policy oförändrad, liksom BOE, som nyligen också introducerade framåtblickande guidning.

På torsdagen kommer vidare tjänste-ISM och veckostatistik över nyanmälda arbetslösa i USA samt svensk tjänsteproduktion för juli och orderingång för den tyska industrin. I St Petersburg inleder G20 sitt möte, som varar till fredagen.

Fredagens fokus riktas mot den amerikanska jobbrapporten för augusti, där analytikerna räknar med en återhämtning efter den oväntat svaga utvecklingen i juli. Enligt Bloomberg News enkät väntas sysselsättningen ha ökat med 180.000 personer efter uppgången med 162.000 i juli. Arbetslösheten väntas ha legat kvar på 7,4 procent.

Jobbrapporten blir en av de sista viktiga pusselbitarna inför FOMC-mötet om två veckor med det mycket emotsedda beslutet om det då är dags att börja trappa ned
på de månatliga obligationsköpen – ”tapering”.

”En ökning i sysselsättningen med över 175.000 skulle troligen stegra förväntningarna om tapering medan en siffra under 150.000 skulle minska dem, även om andra detaljer också spelar roll”, skriver Nordea i ett marknadsbrev.

På fredagsagendan i övrigt står bland annat tysk industriproduktion och handelsbalans.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto