Home > Makro: Protokoll från Riksbanken och EMU-siffror på tisdagen

Makro: Protokoll från Riksbanken och EMU-siffror på tisdagen

Klockan 9.30 publicerar Riksbanken sitt protokoll från räntemötet veckan före jul, då reporäntan som väntat sänktes med 25 punkter till 1,00 procent. De signalerade också med sin räntebana en viss liten sannolikhet för ytterligare en räntesänkning i februari.

”I protokollet kommer vi att titta efter varje antydan om hur stark signalen från räntebanan bör betraktas”, skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Swedbanks makroanalytiker skriver å sin sida att de kommer att titta efter ledtrådar om hur pass villiga majoriteten är att sänka räntan ytterligare framöver.

Från euroområdet blir det detaljhandel och arbetslöshet i november samt konjunkturbarometrar för december.

Detaljhandeln i euroområdet väntas ha ökat med 0,3 procent i november, jämfört med månaden före, och ha sjunkit med 2,1 procent jämfört med ett år tidigare, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Arbetslösheten väntas ha stigit ytterligare till 11,8 procent i november, från 11,7 procent i oktober.

EU:s konjunkturbarometer väntas visa att den samlade konfidensindikatorn, ESI, steg till 86,3 i december, från preliminära 85,7 i november.

Förtroendeindikatorn för industrin väntas ha stigit till -14,5, från preliminära -15,1, medan förtroendet för tjänstesektorn väntas ha stigit till -11,5, från -11,9.

Även EU-kommissionens ledande indikator för företagsklimatet i euroområdet väntas ha förbättrats något i december, till -1,09, från november månads preliminära utfall på -1,19.

Intressant att hålla ögonen på blir också det tyska näringsdepartementets rapport över orderingången till den tyska tillverkningsindustrin i november. Den väntas ha sjunkit med 1,4 procent på måndagsbasis och med 0,4 procent jämfört med motsvarande månad föregående år.

I oktober steg orderingången till tillverkningsindustrin med 3,9 procent respektive sjönk med 2,4 procent, vilket var betydligt starkare än väntat bland analytiker.

Departementet skrev i en kommentar till oktoberstatistiken att den betydande uppgången i oktober på klart sätt dämpar den negativa trenden i industrins efterfrågan. Men den ekonomiska miljön förblir svag och industriproduktionen bör förbli dämpad under kommande månader.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto