Home > Makro: Räntebesked från RBA och industridata på tisdagen

Makro: Räntebesked från RBA och industridata på tisdagen

I Bloomberg News enkät spår 21 av 29 tillfrågade analytiker att RBA lämnar sin styrränta oförändrad till 3,00 procent medan resterande åtta tror på en sänkning till 2,75 procent. Förstärkningen i den australienska dollarn hämmar tillväxt och inflation, men tryck på regeringen att vara expansiv inför valet kan komplicera bilden.

Klockan 9.30 publicerar SCB statistik över den svenska industrins produktion och orderingång i mars. Enligt SME Direkts enkät väntas industriproduktionen ha stigit med 0,3 procent jämfört med i februari och minskat med 0,7 procent från i mars 2012.

Handelsbankens analytiker Anders Brunstedt skriver i ett prognosbrev att indikatorerna spretar. Å ena sidan var orderingången oväntat stark i februari, då den ökade med 3,5 procent från i januari, vilket tyder på en förbättring av industriproduktionen framöver. Å andra sidan tyder inte hyggligt tillförlitliga indikatorer som inköpschefsindex och Konjunkturinstitutets konfidensindikator för tillverkningsindustrin på någon stark uppgång för industriproduktionen.

”Efter att utländska indikatorerna för industrin har varit lite av en besvikelse på sistone tror vi att utsikterna för industriproduktionen i Sverige under det andra kvartalet kanske är lite svagare än vi tidigare väntade oss”, skriver Anders Brunstedt.

Samtidigt med industristatistiken kommer också SCB med statistik över småhuspriserna i april och klockan 10.00 har statsminister Fredrik Reinfeldt en pressträff efter överläggningar med EU-ordföranden Herman Van Rompuy.

Klockan 12.00 kommer tyska industriorder i mars, med en väntad nedgång om 0,5 procent från föregående månad.

”Den markanta nedgången i ledande indikatorer har allvarligt dämpat förhoppningarna om en snabb återhämtning i den tyska ekonomin. Marsstatistiken över industriorder kommer att indikera om signalerna om ökande investeringar, som har synts de senaste månaderna, åter har försvunnit”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

På onsdagen följer statistik över den tyska industriproduktionen i mars.

Den franska industriproduktionen i mars släpps klockan 8.45 på tisdagen och väntas enligt Bloomberg News enkät sjunka med 0,3 procent från i februari.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto