Home > Makro: RB-protokoll och Bernanke-tal på tisdagen

Makro: RB-protokoll och Bernanke-tal på tisdagen

Klockan 9.30 publicerar Riksbanken protokollet från årets första penningpolitiska möte, då styrräntan lämnades oförändrad på 1,00 procent, med stöd av de fyra i majoritet i Riksbankens direktion.

Flera analytiker hade väntat sig en räntesänkning då, eller i april, och frågan är hur nära majoriteten var att dra ned styrräntan ytterligare. Räntebanan indikerar en liten sannolikhet för en sänkning andra kvartalet, faktiskt en aning större sannolikhet än i december.

”Kommer någon att kommentera den 1 punkts ökade sannolikheten för en aprilsänkning? Kommer oron för hushållsutlåningen att ha ökat igen?”, frågar sig SEB i ett marknadsbrev.

SEB väntar sig en ganska enig majoritet, men menar att någon i majoriteten kan ha övervägt att sänka räntan redan i februari.

Klockan 16 håller Fed-chefen Ben Bernanke sitt halvårsvisa anförande om penningpolitiken, inför senatens bankutskott. På onsdagen talar han inför representanthusets finansutskott.

Deutsche Bank skriver i ett marknadsbrev att de senaste Fomc-protokollen och anföranden av Fed-företrädare tyder på att allt fler inom Fed börjar tvivla på om fördelarna med Feds QE-program väger tyngre än riskerna med köpprogrammet.

”Fokus på Bernankes anförande kommer troligen till stor del att vara på om han möjligen avfärdar tanken på att det finns en avtagande nytta i förhållande till kostnad för nuvarande och framtida tillgångsköp”, skriver Deutsche Bank.

De tillägger att marknaden dessutom noga kommer att följa varje eventuell förändring i Fed-chefens ekonomiska bedömningar.

”Bernanke är uppenbart bland de mest duvaktiga beslutsfattarna, så hans ton när han talar inför kongressen – särskilt när han svarar på frågor – kan ge viktiga ledtrådar om hur fast förankrad pro-QE-gruppen i Fomc är”, skriver Deutsche Bank.

På tisdagens statistikagenda riktas intresset kanske främst mot hushållens konfidensindikator i USA, som väntas ha stigit till 62,0 i februari från 58,6 i januari, enligt Bloomberg News prognosenkät. Frågan är om skattehöjningarna från årsskiftet har fortsatt att tynga hushållens sentiment, eller om det var en ”engångseffekt”.

Dessutom kommer husprisstatistik från S&P/Case-Shiller, där analytikerna räknar med att huspriserna steg med 6,60 procent i december från december 2011. Från USA kommer också FHFA husprisstatistik för december och försäljningen av nya bostäder i januari, som väntas ha stigit med 3,0 procent från i december.

Här hemma fortsätter Alliansen sitt partiledarmöte i Centerledaren Annie Lööfs barndomshem i Maramö. Mötet ska enligt plan pågå till lunchtid på tisdagen, då det följer en pressträff.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto