Home > Makro: RGK-prognos och protokoll från BOE/FED på onsdagen

Makro: RGK-prognos och protokoll från BOE/FED på onsdagen

I januari visade TNS/Prospera-enkäten oförändrade inflationsförväntningar bland penningmarknadsaktörerna, vilket innebar 1,0 procent på ett års sikt, 1,6 procent på två år och 2,0 procent på fem år. Det som eventuellt kan få Riksbanken att höja på ögonbrynen är om förväntningarna på fem års sikt skulle förändras och avvika märkbart från 2-procentsmålet.

Ekonomer räknar inte med några större förändringar i Riksgäldens lånebehovsprognos efter att prognoserna höjdes oväntat mycket i 2012 år sista prognos, då Riksgälden räknade med ett lånebehov på 55 miljarder kronor i år och 56 miljarder 2014. Den nya prognosen ska visserligen inkludera de 100 miljarder kronor som Riksgälden lånar upp på uppdrag av Riksbanken, men det handlar om redan annonserad valutaupplåning som inte påverkar utbudet av statspapper i kronor.

Ekonomerna på Nordea flaggar dock, i ett kundbrev, för en eventuell joker i den nya lånebehovsprognosen; kanske är det dags att åter börja spekulera i att staten kommer att sälja aktier i just Nordea när aktiepriset nu har återhämtat sig från tidigare nedpressade nivåer.

På onsdagen publiceras vidare protokollet från Bank of Englands penningpolitiska möte den 6-7 februari, och på kvällen kommer också protokollet från Federal Reserves räntemöte den 29-30 januari.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto