Home > Makro: Riksbanken, ECB och BOE samt USA-jobb i veckan

Makro: Riksbanken, ECB och BOE samt USA-jobb i veckan

Räntebesked från Riksbanken, Europeiska centralbanken och Bank of England, inköpschefsindex, USA-jobb och politikerveckan i Almedalen står högt på agendan för makrointresserade i veckan som kommer.

MakroUnder natten mot måndagen publicerade Bank of Japan sin konjunkturrapport, Tankan, för andra kvartalet. Den visade att den japanska tillverkningsindustrin bedömning av konjunkturläget steg under andra kvartalet.

Index över stora tillverkningsindustriföretag steg till +4 från -8 föregående kvartal. Utfallet var bättre än vad både företagen själva och analytikerna hade räknat med.

Japans ekonomiminister Akira Amari sade i en kommentar efter statistiken att Japans reala ekonomi tydligt återhämtas, att landet är i en V-formad återhämtning och att människors bedömning av regeringens tillväxtstrategi gradvis ökar när de börjar förstå den, enligt Bloomberg News.

Måndagen, som också är den första vardagen i månaden, bjuder sedvanligt på inköpschefsindex för industrin från en rad länder. Först ut var Kina, där PMI för industrin sjönk till 50,1 i juni från 50,8 i maj.

Också det inköpschefsindex för industrin i Kina som sammanställs på uppdrag av HSBC sjönk i juni, till 48,2 i juni jämfört med 49,2 föregående månad.
Under dagen följer inköpschefsindex från Sverige, euroområdet, Storbritannien och USA.

ISM-index för den amerikanska industrin väntas åter ha tagit sig över det viktiga 50-strecket och landa på 50,5 i juni, upp från 49,0 i maj, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Credit Suisse skriver i ett kundbrev att de räknar med att ISM-index har stabiliserats i juni, något som de flesta regionala index har lutat åt. Sysselsättningen tror de dock kan ha varit en svag punkt, som fallit under 50-nivån.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex för industrin väntas ha stigit till 52,0 i juni, från 51,9 i maj.

I maj konstaterade Silf/Swedbank att uppgången var bred och fyra av fem delindex gav ett positivt bidrag till PMI-totalt under månaden. Efter en månad strax under 50-strecket låg nu PMI åter i tillväxtzonen.

Från SCB väntas på måndagen också finansmarknadsstatistik, där intresset främst riktas mot utlåningen till hushållen, som i april ökade med 4,6 procent i årstakt. Enligt SME Direkts enkät väntas utlåningen i maj ha ökat med 4,7 procent, efter en ökning med 4,6 procent månaden före.

Vidare släpper Eurostat siffror över arbetslöshet och snabbestimatet för KPI i euroområdet. Arbetslösheten väntas ha stigit ytterligare till 12,3 procent i maj, från 12,2 procent i april, och inflationen ha stigit till 1,6 procent i juni, från 1,4 i maj, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Tisdagen är lugn för svensk del, men internationellt kan nämnas att Australiens centralbank, RBA, lämnar räntebesked och från USA blir det industriorder för maj månad.

Onsdagen är däremot en fullspäckad dag, inte minst här hemma, då Riksbanken publicerar räntebeslut och sin penningpolitiska rapport.

Enligt SME Direkts prognosenkät är analytikernas tips att reporäntan lämnas oförändrad på 1,00 procent året ut. Nya direktionsledamöter ger en extra krydda inför räntebeslutet, tre av de sju ekonomer som svarat tror att Martin Flodén kommer att reservera sig mot majoritetens beslut, men samtliga sju tror att Cecilia Skingsley kommer att rösta med direktionsmajoriteten.

Det blir också inköpschefsindex för tjänstesektorn från en rad länder. Preliminär statistik för juni kom för euroområdet in starkare än väntat på 48,6, väntat var 47,5 enligt Bloomberg News. I maj låg index på 47,2.

ISM-index för tjänstesektorn i USA steg i maj till 53,7, från 53,1 månaden före. I juni räknar analytikerna med att fortsatt uppgång till 54,2.
Credit Suisse USA-ekonomer är än mer optimistiska och spår en uppgång till 55,0, vilket skulle vara den högsta nivån på fyra månader. De hänvisar till att regionala undersökningar för tjänstesektorn i Richmond och Dallas pekar mot en snabbare tillväxt i juni. Sysselsättningskomponenten bör också förbättras, tror ekonomerna, efter att denna fallit till tiomånaderslägsta i maj.

Här hemma räknar analytikerna med att tjänste-PMI steg till 49,1 i juni, från 47,7 i maj, enligt SME Direkts enkät.
Onsdagen är också Moderaternas dag under Almedalsveckan i Visby, och statsminister Fredrik Reinfeldt har ofta någon nyhet i bagaget vid sin pressträff inför kvällens tal.

Från utlandet blir det även detaljhandeln i euroområdet samt ADP privat sysselsättning från USA, den kan ge en fingervisning inför fredagens amerikanska arbetsmarknadsrapport.

Europeiska centralbanken och Bank of England lämnar båda sina räntebesked på torsdagen, men ingendera väntas ändra sina styrräntor eller andra delar av sin penningpolitik. Som vanligt väntas dock stor uppmärksamhet riktas mot ECB-chefen Mario Draghis presskonferens på eftermiddagen.

Danske Bank konstaterar att statistik från euroområdet generellt har förbättrats sedan det förra räntemötet och tror att ECB-chefen kommer att välja att försöka ”prata ner marknadsräntorna”.

”Det verkar nästan säkert att kan kommer att säga att ’exiten är fortsatt avlägsen'”, skriver Danske Bank i ett kundbrev och tillägger att frågan är om han kommer att gå ett steg längre och förklara vad ”avlägsen” faktiskt betyder.

”Vi tror att guidning framåt behövs. Till att börja med kan Draghi säga att penningpolitiken inte ska stramas åt så länge som arbetslösheten är tvåsiffrig”, skriver Danske Bank.

På torsdagen har också såväl Moderaterna som Socialdemokraterna valt att lägga sina ekonomiska seminarier under Almedalsveckan. Jobben och arbetsmarknaden står i fokus för båda seminarierna.

USA håller helgstängt på torsdagen för firande av nationaldagen 4th of July.

Fredagens, och kanske veckans, huvudsiffra blir sannolikt juni månads amerikanska jobbrapport. Sysselsättningen utanför jordbrukssektorn väntas ha ökat med 165.000 personer i juni, efter en preliminär ökning med 175.000 i maj. Arbetslösheten bedöms uppgå till 7,5 procent, ned från 7,6 procent i maj.

Credit Suisse USA-ekonomer tror att rapporten ytterligare kommer att befästa nedskiftningen under de senaste månaderna från den snabbare takten i jobbskapandet runt årsskiftet. De räknar med att tillväxten var solid i tjänste- och byggsektorerna, men att tillverkning och offentliga jobb utgör en hämsko på grund av den svagare profilen från industriproduktionen och ”sequestern”.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto