Home > Makro: Svensk arbetslöshet och räntebesked från Norge i korten

Makro: Svensk arbetslöshet och räntebesked från Norge i korten

Här hemma väntas SCB klockan 9.30 tillkännage att den icke säsongsjusterade arbetslösheten låg stilla på 8,4 procent i februari, jämfört med i januari, enligt SME Direkts prognos bland analytiker.

Danske Bank noterar i ett kundbrev att ett antal arbetsmarknadsindikatorer har utvecklats bättre än de hoppats på senare tid, bland annat att sysselsättningen för tillfälligt anställda verkar ha tagit fart igen och att antalet arbetssökande som får arbete ökar i god takt.

Antalet varsel har fallit tillbaka från tidigare förhöjda nivåer och antalet lediga jobb ligger något över de två senaste årens nivåer.

”Det måste rimligen innebära att företagen ser ganska positivt på framtidsutsikterna och därmed på personalbehovet”, skriver Danske Bank.

Arbetsförmedlingens månadsstatistik för februari visade att den öppna arbetslösheten sjönk till 4,7 från 4,8 procent i januari. Tord Strannefors, Arbetsförmedlingens prognoschef, sade i samband med att denna statistik publicerades förra veckan att den tidigare försvagningen på arbetsmarknaden i det närmaste har upphört.

Först ut av centralbankerna är Schweiz nationalbank, SNB, som klockan 9.30 väntas meddela att styrräntan lämnas oförändrad på ett intervall mellan 0,00-0,25 procent.

När det gäller Norges Bank, som publicerar sitt räntebeslut klockan 10.00, är samtliga tolv tillfrågade analytiker eniga om att Norges Bank kommer att lämna styrräntan oförändrad på 1,5 procent, enligt en enkät som TDN Finans har sammanställt.

De flesta tror att nästa ränteändring, som väntas vara en höjning, kommer i slutet av 2013 eller under första halvåret 2014.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av PPI, bytesbalans och antalet nyanmälda arbetslösa.

PPI väntas ha ökat med 0,7 procent i februari och kärn-PPI med 0,1 procent, medan antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha ökat till 350.000 förra veckan från preliminära 340.000 veckan dessförinnan, enligt Bloomberg News enkäter.

EU:s stats- och regeringschefer inleder på torsdagseftermiddagen sitt två dagar långa ekonomiska vårtoppmöte. Mötet ska handla om jobb och tillväxt. Just nu ser ingen kris ut att kapa dagordningen. I sin inbjudan skäller toppmötets ordförande Herman Van Rompuy på EU-länderna för att tillväxtvänliga strukturreformer går trögt.

Han pekar särskilt på små men effektiva reformer på EU:s inre marknad som liberalisering av offentlig upphandling, erkännande av yrkeskvalifikationer, elektronisk namnteckning, energibeskattning, samt liberalisering av energi- och transportnät.

Tips:
Smslån Låna24 hjälper dig att jämföra lån och hitta den bästa långivaren för dina behov.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto