Home > Makro: Tal från Riksbanken på onsdagen

Makro: Tal från Riksbanken på onsdagen

Stefan IngvesPå onsdagen kommer ytterligare några pusselbitar inför Riksbankens högst osäkra räntemöte i början av juli. Klockan 8.00 släpper TNS Prospera sin stora undersökning om inflationsförväntningarna.

Danske Bank skriver i ett marknadsbrev att inflations- och löneförväntningarna hos arbetsgivare och fackföreningar är extremt nedtryckta i TNS Prosperas undersökning och väldigt nära de lägsta nivåerna som någonsin uppmätts.

Banken ser en stor risk för att de redan mycket låga löneförväntningarna sätter ytterligare press nedåt på inflationsförväntningarna i en negativ spiral och trots Riksbankens hänsyn till andra faktorer, som hushållens skuldsättning, är Danske Bank övertygande om att ett fortsatt fall i förväntningarna tveklöst kommer att öka pressen på Riksbanken att sänka styrräntan i juli.

”Därtill kanske direktionen i någon mer grundläggande mening faktiskt skulle bli orolig för att inflationstakt och lönetillväxt börjar närma sig oroväckande låga nivåer”, skriver Danske Bank.

Klockan 12.00 talar Riksbankschef Stefan Ingves under rubriken ”Centralbankens roll efter den finansiella krisen – utmaningar framöver”

Vidare för svensk del hålls partiledardebatt i riksdagen under förmiddagen.

I Europa fortsätter den tyska konstitutionsdomstolen i Karlsruhe sin behandling av om ESM och ECB:s obligationsköpsprogram, OMT, är förenliga med tysk författning.

I statistikväg kommer maj-KPI från bland annat Tyskland, Frankrike och Spanien samt brittisk arbetslöshet i maj och industriproduktion i euroområdet i april.

Enligt Bloomberg News enkät väntas arbetslösheten i Storbritannien ha ligga stilla på 4,5 procent i april och antalet arbetslösa minskat med 5.000 personer, efter en preliminär nedgång med 7.300 personer i april.

Industriproduktionen i euroområdet väntas ha varit oförändrad i april och minskat med 1,0 procent jämfört med april i fjol I mars ökade industriproduktionen med 1,0 på månaden respektive sjönk med 1,7 procent i årstakt.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto