Home > Makro: Tung centralbanksdag att vänta på torsdagen

Makro: Tung centralbanksdag att vänta på torsdagen

Torsdagen blir en riktig centralbanksbonanza med räntebesked från Riksbanken, ECB, Bank of Japan och Bank of England. Ingen väntas dock ändra sin policy. Dessutom kommer statistik över bland annat inköpschefsindex i tjänstesektorn från USA och G20 inleder sitt möte i St Petersburg.

Bank of Japan lämnade som väntat sin policy oförändrad under natten och skrev samtidigt upp sin bedömning av ekonomin, där det nu heter att den ”återhämtar sig måttligt”.

Klockan 9.30 är det dags för Riksbankens räntebesked, som ser ut att bli en ganska odramatisk historia. Alla tillfrågade analytiker i SME Direkts enkät räknar med att reporäntan lämnas oförändrad till 1,00 procent.

”Osäkerheten om Riksbankens räntebesked och räntebana är mindre än det har varit tidigare under det här året. Förväntningarna är en oförändrad ränta och inga större revideringar i räntebanan”, säger Jussi Hiljanen, räntestrateg vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Med tunga förväntningar om en oförändrad reporänta riktas intresset framför allt mot eventuella revideringar av räntebanan. De flesta tillfrågade ekonomerna i SME Direkts enkät tror att räntebanan kommer att justeras upp. Räntebanan i juli indikerade 24 procent sannolikhet för en sänkning på kort sikt.

”Nyckelfrågorna angående räntebanan är dels om Riksbanken fortsätter att hålla dörren öppen för en ytterligare sänkning eller om de stänger den helt och dels om de håller fast vid att den första höjningen kommer i antingen september eller oktober nästa år eller om de kommer att tidigarelägga den tidpunkten. Det är de frågorna som är i marknadens fokus”, säger Jussi Hiljanen.

Han konstaterar att marknaden tror på betydligt tidigare räntehöjningar än Riksbanken själva. Redan i februari indikerar prissättningen på marknaden runt 50 procent sannolikhet för en räntehöjning och till och med juli har mer än en hel 25-punkterssänkning prisats in.

Vidare finns en del spekulationer om att någon eller båda av de två reservanterna i juli – Karolina Ekholm och Martin Flodén – kan komma att överge sitt spår om en räntesänkning och ansluta sig till majoriteten.

Nästa centralbank ut på banan är Bank of England, klockan 13.00. Här räknar alla bedömare med att räntan lämnas oförändrad till 0,50 procent och att programmet för tillgångsköp behålls på 375 miljarder pund.

Klockan 13.45 är det dags för ECB, där återigen en enig analytikerkår spår en oförändrad styrränta, till 0,50 procent.

”Eftersom sentimentsindikatorer i euroområdet har fortsatt att stiga kommer ECB troligen inte att vidta några ytterligare åtgärder”, skriver Commzerbank i ett marknadsbrev.

Som vanligt riktas stort intresse mot pressträffen med ECB-chefen Mario Draghi klockan 14.30. Commerzbank tror att han kommer att försöka stabilisera ränteförväntningarna på penningmarknaden genom fortsatt framåtblickande guidning. Marknaden har prisat en ganska stor sannolikhet för en räntehöjning under det kommande året, vilket ECB inte antas vara nöjda med.

På statistikagendan står för svensk del tjänsteproduktion i juli och från Tyskland kommer statistik över industrins orderingång i juli, väntat en nedgång med 1,0 procent efter en stark uppgång med 3,6 procent i juni, enligt Bloomberg News enkät.

Från utlandet är det annars framför allt USA-statistik som tilldrar sig intresse. Klockan 14.15 kommer ADP med sin statistik över sysselsättningen i privat sektor, som kan ge en fingervisning inför fredagens officiella jobbrapport. ADP väntas visa att sysselsättningen ökade med 180.000 personer, förväntningarna är desamma i den officiella statistiken.

Klockan 14.30 är det dags för veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa, väntat 330.000 personer efter 331.000 föregående vecka, samt definitiv statistik över produktivitet och enhetsarbetskostnader under det andra kvartalet.

Klockan 16.00 släpps ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn i augusti, där analytikerna tror på en nedgång till 55,0 från 56,0 i juli.

USA:s president Barack Obama reser på torsdagen vidare från Stockholm till G20-mötet i St Petersburg, som varar till fredagen. Mötet väntas bland annat avhandla Federal Reserves väntade nedtrappning av sina tillgångsköp och hur det redan har påverkat tillväxtländerna. Förutom ekonomiska spörsmål har Syrien seglat upp som ett viktigt ämne.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto