Home > Makro: Tung statistikdag, USA-jobb i särskilt fokus

Makro: Tung statistikdag, USA-jobb i särskilt fokus

Som alltid den första vardagen i månaden riktas mycket uppmärksamhet mot industri-PMI i de flesta större ekonomier. Redan under natten till fredagen rapporterade inköpscheferna i Kina ett något blandat utfall i januari, det mer officiella PMI sjönk till 50,4, från 50,6 i december. Enligt Bloomberg News enkät väntades en uppgång till 51,0 i januari. HSBC:s PMI steg däremot till 52,3, från 51,5 i december. Det var över preliminärt rapporterade 51,9.

Klockan 8.30 publicerar Silf/Swedbank sitt svenska industri-PMI för januari, som väntas ha stigit till 46,2 från 44,6 i december.

KI:s barometerindikator för tillverkningsindustrin sjönk oväntat till -18 i januari från -15 i december, väntat -14, men flera bedömare har konstaterat att KI-barometern och PMI inte alltid går helt i takt.

Roger Knudsen, barometeransvarig vid Konjunkturinstitutet, påpekade också att konfidensindikatorn sjönk på grund av att läkemedelsföretagen blivit mer negativa i bedömningen av sina lager.

”Nedgången beror inte på någon konjunkturell aspekt, utan det är läkemedelsindustrin som brusar. Rensat för läkemedel skulle indikatorn till och med kanske ha stuckit upp lite”, sade han vid en pressträff.

På förmiddagen publiceras också slutliga januariutfall för industri-PMI i euroområdet, klockan 9.58. Preliminära resultat visade en oväntad nedgång i det franska indexet, men bättre utfall från Tyskland gjorde ändå att preliminära industri-PMI för hela euroområdet i januari kom in något högre än väntat på 47,5, som också är analytikernas prognos inför det slutliga utfallet.

Storbritannien rapporterar industri-PMI för januari klockan 10.30, här pekar Bloomberg News konsensusprognos mot en nedgång till 51,0, från 51,4 i december.

Klockan 11.00 bryter Eurostat PMI-flödet med en redovisning av ett preliminärt KPI-utfall för euroområdet i januari, som väntas visa att inflationstakten var oförändrad på 2,2 procent jämfört med i december.

Fredagens huvudnummer blir dock sannolikt den amerikanska arbetsmarknadsrapporten för januari, en datapunkt som om möjligt hamnat ännu mer i fokus efter att Federal Reserve så tydligt gjort den penningpolitiska hållningen avhängigt arbetsmarknadsutvecklingen.

Enligt Bloomberg News enkät väntas antalet sysselsatta ha ökat med 165.000 personer i januari, efter +155.000 i december. I den privata sektorn väntas sysselsättningen ha ökat med 168.000, efter +168.000 även i december.

Arbetslösheten väntas samtidigt ha varit oförändrad på 7,8 procent, den genomsnittliga timlönen väntas ha stigit 0,1 procent och den genomsnittliga arbetstiden väntas ha varit oförändrad på 34,5 timmar per vecka.

Ekonomerna på Deutsche Bank New York påminner i ett marknadsbrev om att BLS, den statsliga myndighet som sammanställer arbetsmarknadsstatistiken, på fredagen också ska publicera de årliga revideringarna av sysselsättningstatistiken.

I september annonserade BLS en preliminär upprevidering om 386.000 av sysselsättningstillväxten till och med mars 2012, vilket var den största upprevideringen sedan 2006. Enligt Deutsche-ekonomerna pekar vägledande indikatorer också på att det kommer ytterligare upprevideringar av statistiken för andra kvartalet 2012.

”Konsekvensen blir att 2012 års arbetsmarknad bör se lite hälsosammare ut efter dessa revideringar, med en sysselsättningstillväxt på över 2 miljoner det senaste året”, skriver Deutsche-ekonomen Joseph LaVorgna i ett kundbrev

Vägledande information från ADP Employer Services, kan antyda att konsensusprognosen inför eftermiddagens statistik ligger något i underkant. Enligt ADP:s beräkning, som publicerades i onsdags, ökade sysselsättningen i den privata sektorn med 192.000 personer i januari, vilket var mer än väntade 165.000.

I december visade dock ADP-rapporten att sysselsättningen i den privata sektorn ökade med 215.000 personer, väl över de 168.000 som redovisade i den officiella statistiken. ADP reviderade senare ned decemberstatistiken till +185.000.

Klockan 16.00 publiceras vidare ISM-index för den amerikanska tillverkningsindustrin i januari. Enligt Bloomberg News enkät väntar analytiker en uppgång till 50,6 i januari från 50,2 i december, men vägledande information har varit relativt spretig.

Såväl Empire Manufacturing index som Philadelphia Feds index sjönk oväntat I januari, medan Markits preliminary-PMI steg oväntat, till 56,1 från 54,0 I December. Markit redovisar det definitiva januariutfallet klockan 14.58 på fredagen, och prognoserna pekar nu mot att det kommer att justeras ned till 55,5.

Inköpschefsindex för Chicago steg också oväntat starkt i januari enligt torsdagens rapport, till 55,6 från 50,0 i december. Bland underliggande delindex noterades starka uppgångar för såväl produktion och orderingång, och sysselsättningsindex steg från 46,8 till 58,0.

Fredagens USA-agenda bjuder också på definitivt Michiganindex för januari, klockan 15.55, och data över bygginvesteringarna i december, klockan 16.00

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto