Home > Makro: Veckan avslutas med Euro-PMI och KPI-statistik

Makro: Veckan avslutas med Euro-PMI och KPI-statistik

Under natten kom snabbestimatet för HSBC:s inköpschefsindex för Kina industri, vilket steg till 50,9 i december från 50,5 i november. Väntat enligt Bloomberg News var en uppgång till 50,8.

Inköpschefsindex i euroområdet har sjunkit kraftigt det senaste året, till låga nivåer, men i oktober steg index för såväl industrin som för tjänstesektorn, och det sammanvägda indexet (Composite) steg till 46,5 från 45,7 i oktober.

Inför det preliminära decemberutfallet, klockan 9.58 på fredagen, räknar analytikerna i Bloomberg News prognosenkät med en ytterligare uppgång i det sammanvägda inköpschefsindexet, till 46,9. Såväl index för industrin som för tjänstesektorn väntas stiga, i euroområdet likväl som i Tyskland och Frankrike.

”Marknaden räknar med en viss förbättring i index för både industrin och tjänstesektorn, men att det fortsatt är under 50, vilket innebär att euroområdets ekonomi fortsatt krymper”, skriver Wells Fargo i ett marknadsbrev.

Klockan 11.00 kommer KPI-statistik för euroområdet, där KPI-inflationen väntas ha sjunkit till 2,2 procent i november från 2,5 procent i oktober, vilket skulle vara i linje med det redan publicerade snabbestimatet. Kärninflationen väntas ha legat kvar på 1,5 procent.

Klockan 14.30 är det dags för november månads KPI-statistik för USA, där lägre bensinpriser väntas ha fått KPI att sjunka med 0,2 procent från i oktober medan kärn-KPI väntas ha stigit 0,2 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät. Inflationen väntas ha sjunkit till 1,9 procent i november från 2,2 procent i oktober och kärninflationen väntas ha legat kvar på 2,0 procent.

”Inflationen bör därmed fortsätta att stabilisera sig runt 2 procent, vilket är inom Feds mål”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Klockan 14.58 kommer Markits preliminära inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i USA, som väntas ha sjunkit till 51,8 i december från 52,4 i november.

Klockan 15.15 släpps den amerikanska industriproduktionen i november. Analytikerna i Bloomberg News enkät räknar med en uppgång med 0,3 procent efter en oväntad nedgång med 0,4 procent i oktober, till följd av effekter från superstormen Sandy.

Nu väntas dock en ökning igen. Flera analytiker noterar att delindex för produktionen i ISM inköpschefsindex steg i november, vilket talar för en uppgång även i hårddata.

I helgen riktas intresset mot söndagens japanska val där oppositionspartiet LDP med partiledare Shinzo Abe leder i opinionsmätningarna och han väntas därmed bli Japans näste premiärminister.

Shinzo Abe har sagt att Bank of Japan bör genomföra obegränsade stimulanser tills inflationen når 2 procent och han har även utlovat utökade offentliga investeringar om han kommer till makten.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto