Home > Makroekonomiska teman under första kvartalet 2021

Makroekonomiska teman under första kvartalet 2021

Högtiderna ligger nu bakom oss, och investerare förbereder sig inför 2021. Världen kämpar nu för att vaccinera så många som möjligt, men projektets otroliga skala leder till att det tar tid.

De finansiella marknaderna startade året relativt lugnt, om man bortser från Bitcoin. Denna digitala valuta sjönk nämligen med hela 20% igår, men har återhämtat mycket av detta när denna artikel skrivs.

Aktier

Då intäkterna ökar bör värderingarna ta ett par steg tillbaka. Aktiemarknaden, framförallt i USA, har varit en av de viktigaste faktorerna vad gäller volatilitet, och detta lär inte förändras i år. Ju närmare världen kommer ett slut på pandemin desto starkare blir skiftet mot cykliska marknader som de i Storbritannien och Japan. Aktier på tillväxtmarknader bör gagnas mest om dollarn minskar. Slutligen har vi ”gröna” företag, som bör prestera väl då världen fokuserar mer på klimatförändringar.

Råvaror

Priset på olja är en viktig faktor i råvarusektorn. Detta pris har på sistone tagit sig över 50 dollar efter produktionssänkningar i Saudiarabien. Om priset på olja hittar jämvikt runt 50 dollar (WTI på 50 dollar och Brent på 55 dollar är konsensus) har världen en bättre chans att hantera inflationsförväntningar och att justera politik för att anpassa sig till det chockerande negativa priset på olja under 2020.

Ekonomier

Den ekonomiska återhämtningen lär fortsätta över hela världen, i vissa fall snabbare än andra. Asien-Stillahavsregionen bör leda återhämtningen då Europa inleder året med nedstängningar. Mer stödpaket i USA förväntas komma under årets första kvartal, och vaccineringen lär stärka konsumenternas förtroende för ekonomin.

Allt är beroende av viruset. Forskningen har levererat en lösning på pandemin, och sjukvården i USA och Europa har redan inlett vaccineringen. Nu är det dags att använda alla resurser som samhället har till hands för att vaccinera befolkningen snabbt och säkert, så att ekonomin kan börja återhämta sig snabbare.

Den amerikanska ekonomin förväntas växa med 4,7% i år, men allt beror på hur snabbt det går med vaccineringen. Förseningar får stor påverkan på ekonomin, vilket vi kunde se i NFP-rapporten för december – 140 000 förlorade jobb på bara en månad.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.