Home > Makrohändelser att hålla ett öga på under andra halvan av januari

Makrohändelser att hålla ett öga på under andra halvan av januari

Två volatila veckor väntar när Bank of Japan och Federal Reserve beslutar om sin penningpolitik. Det italienska presidentvalet övervakas också noga av eurohandlare.

De första handelsveckorna på det nya året ligger bakom oss, och sakta men säkert lämnar världen 2021 bakom sig. Inget nytt kom ut under denna period som inte var väntat – inflationen fortsatte att stiga i december, omicron sprider sig fortfarande och centralbankerna övervakar situationen.

Men saker och ting är på väg att förändras när den andra hälften av januari fokuserar på tre huvudhändelser som kan påverka finansmarknadernas volatilitet allvarligt: Bank of Japans beslut, det italienska presidentvalet och Federal Reserves budskap.

Bank of Japans beslut

Bank of Japans penningpolitiska beslut visade sig vara händelser av andra klassen under många år. Sedan centralbanken startade styrsystemet för avkastningskurvan uppmärksammar investerare inte längre de meddelanden som skickas till marknaderna.

Nästa veckas beslut kan dock ge något nytt. Det pratas på marknaden om att centralbanken inte är bekväm med den stigande inflationen och kan komma att ändra sin formulering.

För närvarande betonar Bank of Japans utsikter att risken för priserna på varor och tjänster är snedställd till nedsidan. Men Japan är inte immunt mot den globala trenden med högre inflation under pandemin.

De senaste uppgifterna pekar på att inflationen accelererar kraftigt, vilket kan leda till en förändring av centralbankens utsikter. Om banken antyder att riskerna nu är balanserade och inte skeva nedåt som tidigare, signalerar det en helomvändning i sin policy.

Italienska presidentvalet

Den 24 januari tittar Europa på det italienska presidentvalet. Även om det normalt inte är en händelse som förändrar marknaden, är den här gången annorlunda eftersom en av de nominerade är Mario Draghi, den nuvarande premiärministern.

Om Draghi väljs till president måste en ny regering bildas och därmed börjar en period av instabilitet och osäkerhet. Finansmarknaderna gillar inte osäkerhet och var glada över att Draghi, tidigare ECB-president, innehade det italienska toppjobbet. En förändring kommer därför att tynga den gemensamma valutan euron.

Federal Reserves beslut

Den 26 januari kommer Federal Reserves beslut och presskonferens. Även om Fed inte kommer att höja federal funds-räntan vid detta möte eftersom den fortfarande kör programmet för kvantitativa lättnader, kan tonen och budskapet antyda en annan väg för räntorna än vad marknadsaktörerna förväntar sig.

Till exempel hävdar vissa röster på marknaden att Fed måste vara mer aggressiva i sina åtstramningar för att återvinna trovärdighet. Med inflationen så hög som för fyra decennier sedan verkar centralbanken ha tappat sin trovärdighet, och en höjning på 50 punkter i mars kan vara precis rätt sak att göra för att återta den.