Home > Makroperspektiv för resten av året

Makroperspektiv för resten av året

Presidentvalet i USA följdes noga av traders och investerare från hela världen. De geopolitiska och ekonomiska följderna av vem som vann presidentposten i USA är så stora att det makroekonomiska landskapet förändras drastiskt.

Omedelbart efter att ha tagit över makten har Biden och hans team lovat att återställa de flesta av Trumps kontroversiella makrobeslut (exempelvis utträdet ur WHO) och NATO. Allt förändras i och med att USA får en ny ledare.

Med mindre än två månader kvar av året och en pandemi som fortfarande är i full fart, vad finns det för makroperspektiv som alla bör vara medvetna om?

Aktiemarknaden

Stora IT-företag har redan börjat stiga efter att den demokratiska vinsten blev officiell. Detta är en överraskning då företagsskatten kommer höjas, men å andra sidan innebär en demokratisk vinst bättre förhållanden för företagen. Till följd av det kan vi förvänta oss att Nasdaq 100 kommer stiga och att stora IT-företag kommer få det lättare att generera kassaflöde.

Aktier på tillväxtmarknader följde inte samma ökning efter dippen i mars. Om man ska välja ut ett par marknader som troligtvis kommer stiga kan man titta på norra Asien då de hittills har hanterat pandemin bättre än övriga världen (exempelvis Kina, Taiwan och Sydkorea).

Fast avkastning

Nya nedstängningar i Europa har lett till att avkastningen har spridit sig, men beslutet från ECB i december kan förändra allt. Förväntningarna är att ECB kommer genomföra fler lättnader, men det är inte klart hur de kommer göra det. Om de bestämmer sig för att inkludera ”fallna änglar” (det vill säga skräpskulder) kan det leda till högra avkastning på Euro-marknaden. Samtidigt blev Greklands tvååriga avkastning negativ idag, vilket illustrerar den makt penningpolitiken har på 2000-talet.

FX

Konesnus är att mer stöd från Fed kommer att få dollarn att ta ett par steg tillbaka. Detta är en trade som man bör fundera ett par gånger extra på innan man agerar då det finns externa faktorer att ta i åtanke, nämligen pandemins utveckling. Nya nedstängningar i Europa och Storbritannien kan väga tungt på deras valutor, vilket leder till en högre dollar. Och om viruset sprider sig ännu mer i USA kan investerare välja att vända sig till världens reservvaluta igen.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.