Home > Makroperspektiv på en demokratisk vinst

Makroperspektiv på en demokratisk vinst

De flesta valundersökningarna i USA menar att det blir en demokratisk vinst. En så kallad ”blå våg” kan komma att skölja över USA, och många har redan utnämnt Biden och det demokratiska partiet till vinnare.

Trumps vinst år 2016 lämnade en bitter smak i munnen på demokraterna. Under stora delar av racet ledde Hillary i valundersökningarna, men sen vände Trump på allt. Sedan han tog över Vita Huset har han och hans administration förändrat många av de beslut som Obama-administrationen genomförde. Trumps fyra år i Vita Huset har kritiserats hårt – så vad kan världen förvänta sig om Biden vinner?

Konsekvenserna av en Biden-vinst

Det första som världen kan förvänta sig är att USA tar tillbaka sin plats på den internationella arenan. Utrikespolitiken förändrades dramatiskt sedan Trump tog över Vita Huset. USA var en gång i tiden ledaren av NATO, men valde att ta ett steg tillbaka från denna roll, vilket ledde till att många är rädda för att organisationen ska upplösas om Trump vinner igen.

En annan sak som förknippas med en Biden-vinst är ett trendbrott från så kallade ”strongmen”, eller ”starka män”. Biden går emot denna trend som varit så vanlig under 2000-talet med ledare som Erdogan, Xi och Putin. Genom att rösta bort Trump hade USA brutit denna trend och ta tillbaka sin position som ledare över den fria världen.

Europa är specifikt intresserade av en Biden-vinst, framförallt då de annars hamnar i ett svårt handelskrig med Trump där tariffer kommer användas. Denna vecka kommer WTO godkänna en förfrågan från EU på tariffer på 4 miljarder dollar på amerikanska varor. Detta är inte en smart väg framåt då handelskriget bara kommer eskalera, vilket leder till konsekvenser för både amerikaner och européer.

Kina är så klart fortfarande viktiga. Trumps administrations handelsavtal med Kina var en av de huvudsakliga orsakerna till varför aktiemarknaden inte presterade i enlighet med sin potential. Fram tills coronaviruset kom sjönk aktiemarknaden så fort negativa nyheter sipprade ut om handelsavtalet med Kina. En Biden-administration hade troligtvis pressat Kina att låta den lokala valutan, yuan, stiga mer i värde, för att återspegla den kinesiska ekonomins styrka. På så sätt kompenseras obalansen automatiskt utan att behov för ett handelskrig.

Som denna artikel har visat hade en demokratisk vinst inneburit stora förändringar jämfört med en Trump-vinst. Vad kommer amerikanerna rösta på? Det får vi reda på om mindre än en vecka.

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto