Home > Månadens marknadssammanfattning för 26/02 2021: Silver och S&P 500 under press, GBPUSD presterar bäst i februari

Månadens marknadssammanfattning för 26/02 2021: Silver och S&P 500 under press, GBPUSD presterar bäst i februari

Under hela månaden köptes aktier vid varje dipp, och dollarn såldes vid varje vändning. Med andra ord kan man säga att marknaden fortsatte i samma riktning under februari som i januari, och vissa marknader nådde intressanta nivåer.

Den senaste handelsveckan innehöll inte många ekonomiska rapporter. Veckans viktigaste händelser var de två tal som levererades av Fed:s ordförande Jerome Powell på tisdagen respektive onsdagen.

Hans ord räckte för att få Dow Jones att stiga till nya rekord, och att få aktierna att vända från sina låga nivåer båda dagarna. Som ofta är fallet under slutet av månaden genererar flödena hög likviditet, och prisförändringarna är ofta överraskande.

Aktierna i USA följde en liknande väg som dollarn. Detta kan sägas vara en sann risk-on-miljö där dollarn minskar, aktierna stiger och även USDJPY stiger. Gårdagens nedgång kan signalera att investerare tar ut sina vinster innan månadsslutet.

I Europa fortsatte både euron och GBP att stiga. EURUSD-kursen nådde sin botten precis innan NFP-rapporten i februari, och tittade inte tillbaka under hela månaden. Den stigande trenden för GBPUSD-paret var ännu mer spektakulär. Detta valutapar har raderat majoriteten av de förluster som skedde efter Brexit-omröstningen och låg på nära 1,42 i februari. När det kommer till europeiska aktieindex ledde de prisförändringar som vi såg i USA inte till en liknande reaktion.

Råoljan är månadens stjärna när det kommer till råvaror. Igår låg oljan på 63 dollar efter att ha startat månaden på 51 dollar. Denna ökning på över 20% under månaden räcker för att skapa en oro över inflation, då oljans pris påverkar marknadens priser.

Månadens analys

Efter NFP-rapporten i februari dominerades marknaderna av en risk-on-miljö. Fram tills igår fanns det inte mycket vinster att prata om då marknaderna fortsatte i snäva intervall men i olika takt.

Den ekonomiska kalendern för handelsmånaden innehöll inte många viktiga rapporter. När så är fallet brukar aktiemarknadernas prisförändringar leda andra marknader.

En sak som är värd att nämna för februari är att siffrorna i Storbritannien såg bättre ut än väntat hela månaden. Även inflationen och inflationsförväntningarna steg. Slutligen, och kanske viktigast, har avkastningen på statsobligationer börjat stiga, trots att Fed fortsatte med sitt inköpsprogram.

Marknader att bevaka

Dagens fokus är på silverpriset, S&P 500 och GBPUSD.

Silverpriset

Silvret reagerade på dollarns nyfunna styrka genom att minska från nacklinjen av ett ”head and shoulders”-mönster. Om marknaden klarar av att ta sig förbi nacklinjen pekar den uppmätta rörelsen mot över 22 dollar.

S&P500

De amerikanska aktieindexen upplevde igår en av de största nedgångarna på sistone. S&P 500 bröt det dynamiska stödet men lyckades hålla kvar en stigande trend. De som satsar på att marknaden ska gå nedåt kan vilja se ännu mer potential nedåt, vilket är möjligt med tanke på att amerikanska statsobligationer har sett sin avkastning öka, och marknadsdeltagare kan börja flytta medel från aktier till obligationer. Om risk-on-rörelsen förvandlas till risk-off har S&P 500 mer utrymme att korrigera.

GBPUSD

Trots gårdagens nedgång under 1,40 har GBPUSD-paret varit det valutapar som har presterat starkast denna månad. Med bara en handelssession kvar denna månad ligger fokus idag på om dollarns uppgång bara är temporär eller om det vi har sett hittills är investerare som tar ut sina vinster inför månadsskiftet. Oavsett vilket köpte investerare pundet vid varje dipp hittills, vilket följer den trend som startade i september förra året. Just nu ligger GBPUSD vid ett dynamiskt stöd, och medan paret befinner sig i den stigande kanalen lär den stigande trenden fortsätta.

Vinnare och förlorare

Dollarn var den största förloraren i februari, då dollarindexet hamnade på under stödnivån 90. Även om valutan återhämtar sig idag har den nedåtgående trenden varit månadens mest dominanta tema. När det kommer till vinnare har det brittiska pundet stigit mot bokstavligt talat samtliga stora valutor.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.