Home > Månadens marknadssammanfattning för 31/03/21: Stark amerikansk dollar, svag JPY och CHF, stigande aktier

Månadens marknadssammanfattning för 31/03/21: Stark amerikansk dollar, svag JPY och CHF, stigande aktier

Mars 2021 tar slut idag, och även årets första kvartal. Då detta är påskhelgen och stora delar av den utvecklade världen firar helgdagar både på fredag och nästkommande måndag kommer marknaderna troligtvis fortsätta röra sig i samma riktning.

Aktiemarknaderna har haft en bra månad, och de har letts av amerikanska index. Trots den svaga stängningen i februari återhämtade sig indexen, och Dow Jones slog flera rekord i mars. Det är svårt att argumentera emot en sådan starkt stigande trend, med tanke på att inget index korrigerade mer än 20% från höjderna (vilket är den minsta talföljden för att det ska räknas som en nedåtgående marknaden).

Mars har historiskt sett varit en bra månad för amerikanska aktier, och fortsätter därmed vara det. Även europeiska aktier har köps och sålts med en stigande trend, med ett tydligt genombrott för tyska Dax. Volkswagen AG, biltillverkaren, utannonserade sina planer att expandera sin elbilsflotta, och bytte även namn på sin amerikanska verksamhet till det suggestiva Voltswagen. Detta ledde till en starkt stigande trend för företagets aktiepris, och fick även Dax att stiga.

Mars 2021 var även en månad då ett fartyg blockerade Suezkanalen ett par dagar, vilket ledde till massiva förluster för logistikföretag och att hela den globala leveranskedjan sattes ur spel. Oljemarknaden reagerade och råoljepriset steg med två dollar, även om det sedan konsoliderade runt den så viktiga nivån på 60 dollar.

ECB och Fed, de två huvudsakliga centralbankerna som beslutar kring penningpolitiken i de två största ekonomiska blocken i världen, har fortsatt sin lättade hållning. ECB utannonserade även en utökning av obligationsköpen under sitt PEPP-program, och euron har sjunkit ända sedan dess.

Slutligen leder realräntan i USA till en starkare dollar, framförallt mot JPY och CHF. Till följd av det ligger nu USDJPY på över 110 mot slutet av månaden, då den stigande trenden fortsätter.

Dagens analys

Dagen markeras av ADP-rapporten i USA och råoljelagerrapporten. Båda dessa rapporter kommer troligtvis dock ignoreras av marknadsdeltagare på grund av de händelser som sker under de kommande dagarna.

Imorgon inleds OPEC+-mötet, och på fredag avslöjar NFP-rapporten hur det har gått med arbetsmarknaden i mars. Detta är den viktigaste händelsen då långfredagen är en helgdag även i USA.

Till följd av det lär traders ta ADP-rapporten med en nypa salt, och väntar troligtvis helst på att NFP-rapporten ska bekräfta resultaten. Prognosen säger att ADP kommer lägga till 557 000 jobb, men sannolikt är det så att fler jobb har skapats tack vare den ekonomiska återhämtning som äger rum i USA, och det finansiella stöd som släpptes tidigare denna månad.

Marknader att bevaka

Dow Jones, AUDUSD, S&P 500 – marknader i fokus idag.

Dow Jones

Dow Jones har spenderat de senaste fyra månaderna i en stigande kil, ett vändmönster som oftast formeras mot slutet av en stigande trend. Det finns dock en annan situation då en stigande kil kan agera som ett fortsättningsmönster och inte ett vändmönster, nämligen i en springande triangel.

Enligt Elliotts vågteori formeras en springande triangel inför den längsta vågen i en sekvens som består av fem vågor. Mer specifikt dyker en springande triangel ofta upp som en tredje våg i en impulsiv struktur.

Med tanke på att prisförändringarna ser ut som en stigande kil lockar mönstret till sig intresse att blanka, vilket leder till att prisförändringarna åt andra hållet kan bli väldigt våldsamma.

Dow Jones ser ut att vara försiktig här, och nyheterna att president Biden kommer utannonsera ett nytt stödpaket för att förbättra den amerikanska infrastrukturen kan bara hjälpa aktiemarknaden.

AUDUSD

För ungefär en månad sedan, ett par dagar inför slutet på februari, korrigerade Nasdaq100 och startade en stigande trend för dollarn. AUDUSD-paret drabbades extra starkt och sjönk från 0,80-nivån.

På sin väg nedåt bröt paret ut ur ett stigande kil-mönster som det testade två gånger och sen nådde sitt första mål – en talföljd på 38,2%. Sedan dess har det enbart konsoliderat i vad som ser ut att vara ett fortsättningsmönster. Om inte marknaden vänder tillbaka över 0,7750 ser det ut att luta nedåt, med en logisk talföljd på 50% som nästa steg.

S&P500

Om det finns en marknad som stöttar teorin om en högre Dow Jones trots ett vändmönster är det S&P 500. Indexet har formerat en stigande triangel vid rekordhöga nivåer – ett stigande mönster med en uppmätt rörelse som pekar mott minst 4 200 under de kommande dagarna/veckorna.

S&P 500 anses vara riktmärket för hela aktiemarknaden i USA, och prisförändringarna antyder att den horisontella resistensen förr eller senare kommer ge vika. Om så blir fallet är den minsta distans som marknaden bör röra på sig längden av triangelns längsta segment, uträknat från den horisontella resistensen.

Vinnare och förlorare

I mars steg den amerikanska dollarn mot alla andra valutor, framförallt mot JPY och CHF. Den ökade realräntan i USA ledde till att traditionellt säkra valutor sjönk, medan dollarn tjänade på den ökade räntan och förtroendet bland världsbefolkningen. Aktierna ligger högt, så vi måste även inkludera de amerikanska aktiemarknadsindexen som en klar vinnare denna månad.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.