Home > Månadens uppdatering: Silverpriset fortsatt under press trots den amerikanska dollarns svaghet

Månadens uppdatering: Silverpriset fortsatt under press trots den amerikanska dollarns svaghet

Silverpriset fortsätter att tappa trots svagheten i den nedåtgående amerikanska dollarn. Investerare i Markit och Micron förbereder sig på kvartalsresultatet.

Veckans sista handelsdag börjar med en stark aktiemarknad och en svag amerikansk dollar efter Feds beslut. Men dollarns svaghet ses inte i guldet eller silvret då de förblir under press trots stigande inflation och osäkerhet på de kinesiska marknaderna.

Ingen kunde undgå nyheterna om Kina den här veckan. Under de första dagarna av handelsveckan reagerade amerikanska och europeiska aktiemarknader på nyheten att en kinesisk fastighetsutvecklare, Evergrande, kan misslyckas med sina betalningsskyldigheter.

Eftersom de asiatiska marknaderna sjönk reagerade de europeiska och amerikanska aktiemarknaderna också. Investerare sålde aktier och köpte säkra valutor, till exempel den japanska yenen och den schweiziska francen. Den amerikanska dollarn stärktes också, som den vanligtvis gör under sådana förhållanden, med tanke på att den de facto är världens reservvaluta.

Detta varade tills Fed i USA lämnade sitt penningpolitiska beslut. Trots att FOMC-utlåtandet, prognosen och presskonferensen var totalt hökaktigt vände aktiemarknaderna de senaste förlusterna och började stiga. Samma gällde för den amerikanska dollarn och säkra valutor. Kort sagt började veckan med risk-off, som dock förvandlades till risk-on efter Feds beslut.

Silver- och guldpriserna förblir låga och frånkopplade från prisförändringarna på andra marknader. Det motsatta gäller för olje- och naturgaspriserna. Båda befinner sig i stigande trender och pressar sina senaste toppar.

Detta var den första handelsveckan då tyska Dax har 40 företag i sin sammansättning. Från och med den 20 september innehåller det tyska indexet ytterligare tio företag och byter namn från Dax30 till Dax40. Det är den största reformen någonsin av detta viktiga index, och många menar att tidpunkten inte är slumpmässig, med tanke på det tyska valet som kommer att äga rum den 26 september. Oavsett vilket handlades det nya Dax mer eller mindre på samma sätt som den gamla – med en stigande ton och med en inriktning mot de senaste topparna.

Ekonomiska händelser att bevaka idag

Dagens ekonomiska kalender har inte mycket att erbjuda. Endast Fed-ordförande Jerome Powell kan få marknaderna att flytta på sig med sina kommentarer vid ett online-evenemang som centralbanken arrangerar. Med tanke på att Feds möte just avslutades ett par dagar tidigare är det dock osannolikt att höra något nytt.

Därför handlar det idag bara om positionering för de kommande händelserna. Eurohandlare fokuserar på det tyska valet och anpassar sina positioner därefter. Vem blir nästa förbundskansler när Angela Merkel lämnar sin post? Och hur lång tid kommer det att ta för Europas största ekonomi att bilda en regering?

Val har ofta lett till luckor på valutamarknaderna, eftersom nyheter under helgen påverkar öppningspriserna nästa måndag. Kan det vara så även den här gången?

I USA flyttas fokus nu till nästa jobbrapport. Just nu debatterar marknaden om när Fed kommer utannonsera nedtrappningen – blir det i november eller december?

Dagens marknader att bevaka

Dagens marknader att bevaka är silver, Micron och Markit.

Silverpriset

Silverpriset förblir nedåtgående efter ett triangulärt mönster som fungerade som ett vändmönster i juni. Sedan dess har marknaden sjunkit från 28 till 22 dollar och fortsätter att sjunka. Investerare sålde varje vändning, och så länge priset förblir under den fallande trendlinjen ser prognosen negativ ut. Endast en daglig stängning över 24 dollar kan förändra trenden från nedåtgående till stigande.

Micron

I början av nästa vecka rapporterar Micron sitt kvartalsresultat. Investerare räknar med att resultatet per aktie ökar med över 100% jämfört med samma period förra året. Detta skulle inte vara ovanligt, med tanke på bristen i halvledarindustrin och den efterföljande prisuppgången som hjälpte kretskorttillverkarna.

Ändå var Microns aktiekurs pressad och sjönk under sommaren. Priset har nått ett stöd kring 70 dollar, och en daglig stängning över 80 dollar signalerar en positiv trend. Åt andra hållet innebär en daglig stängning under 70 dollar ytterligare problem för aktien, eftersom serien med lägre låga noteringar och lägre toppar förblir intakt.

Markit

Markit är ett annat företag som rapporterar sina kvartalsresultat nästa vecka. I skarp kontrast till Micron har Markit varit i en starkt stigande trend sedan april 2020, då börsen reagerade på COVID-19-pandemin. Historien här är enkel – så länge prisförändringarna ligger kvar över den stigande trendlinjen kommer aktiekursen fortsätta att försöka nå nya höjder. Björnar på marknaden kan vilja sälja vid en daglig stängning under 110 dollar då det skulle innebära att serien med högre låga noteringar bryts. Men om ingen sådan tillbakagång sker är det säkrast att helt enkelt fortsätta satsa på prisökningar och följa med den stigande trenden. 

Vinnare och förlorare

Oljan är veckans solklara vinnare. Priset steg över 73 dollar inför OPEC-mötet i oktober och villkoren är fortsatt stigande. Ädelmetallerna (dvs. guld och silver) är svaga, handlas med en nedåtgående ton som är frikopplad från prisförändringarna för andra finansiella tillgångar.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto