Home > Månadskrönika: OMXS30 har fått tekniska svaghetssignaler

Månadskrönika: OMXS30 har fått tekniska svaghetssignaler

Svenska börsen har fått ett antal tekniska svaghetssignaler, men är för tillfället översålt. Därför skulle börsindex kunna få kortsiktiga uppåtrekyler som dock får svårt att etablera sig över motståndsområdet vid ca 1258-1266.

Avtrappning av Feds finansiella stödprogram, upptrappning av Syrienkonflikten, negativa säsongs- och handelsvolymmönster riskerar emellertid att förr eller senare få OMXS30 att fortsätta nedåt. På nedsidan finns de närmaste stöden vid ca 1198-1205, men det långsiktigt viktigaste stödområdet ligger vid ca 1109-1120.

OMXS30 har den senaste månaden gått ner med 1,6 procent till 1114,35. Årets uppgång har därmed justerats ned till 9,9 procent. Som högst under månaden var indexet uppe på 1165,9 den 14 augusti.

I förra månadens OMXS30 krönika skrev vi att ”.…nu gäller det att öka uppmärksamheten på eventuella topp- och vändningssignaler. Detta särskilt nu när OMXS30 kommit upp till det starka motståndsområdet mellan 1246 och 1258 vilket sedan tidigare också varit vårt målområde för sommarens börsrally.”

Under augusti fick vi tyvärr sådana signaler som indikerar att börsen kan ha toppat för den här gången. Särskilt betydelsefullt är att då OMXS30 till slut gick över den viktiga motståndsnivån vid 1158 så orkade indexet inte hålla sig över den nivån mer än två dagar.

Genombrottet skedde också under en relativt blygsam handelsvolym på endast ca 11 miljarder. Det var till och med lägre än medelvärdet på 11,2 miljarder under de tidigare 90 dagarna. Kvalitén på en sådan köpsignal är då tyvärr inte särskilt hög. Vilket alltså visade sig två dagar senare, då indexet återigen var under 1258.

Man kan också betrakta detta som en falsk köpsignal. En falsk köpsignal är som bekant en desto starkare säljsignal..

Den korta trenden, som vi definierar efter lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, har nu också vänt tydligt nedåt. Den långa trenden, lutningen på 200 dagars medeltalskurvan,  är emellertid fortfarande uppåtriktad.

Vad som dämpat börshumöret den senaste tiden är främst farhågorna inför amerikanska centralbanken Feds ”Tapering”, dess följdeffekter och risken för en dramatisk utvidgning av konflikten i Syrien.

Tapering innebär att USA:s centralbank Fed ska börja dra ner på sitt mycket kraftfulla penningpolitiska stimulansprogram. Programmet, QE3, innebär att Fed stödköper obligationer för 85 miljarder nytryckta digitala dollar varje månad. Signalerna och spekulationerna om att en avtrappning av denna enorma pengaflod ska börja ske under hösten, nu i september är stalltipset, har bland annat gjort att de amerikanska långräntorna gått upp kraftigt.

Denna ränteuppgång har i sin tur redan hunnit påverkat många tillväxtländers valutor och börser som fallit kraftigt. Särskilt uppmärksammat har varit effekten på Brasilien och Indien. Som lök på laxen för dessa länder är också risken att Kinas tillväxtmaskineri ska få oväntade och kraftiga motorstopp. Trots alla officiella försäkringar om motsatsen.

Frågan om och när denna tapering sätter igång är särskilt viktig då det är Feds och andra viktiga centralbankers finansiella doping som drivit upp börserna, och räntorna ner, världen över de senaste åren. Det har absolut inte varit ljusa framtidsutsikter, vinstökningar och investeringar i ny industriell kapacitet som varit de viktigaste framgångsfaktorerna. De har snarast varit bristfaktorer.

Nu är frågan hur världens börser i framtiden ska kunna klara sig utan denna finansiella doping? Kanske blir effekten så dramatisk att ett QE4 sedan väntar om hörnet, om något halvår eller så?

Beträffande situationen i Syrien så finns det en uppenbar risk att USA om anfaller så skickar Syrien vedergällningsmissiler både mot USA:s sjöstridskrafter som mot Israel. Israel brukar inte lägga fingrarna emellan och kommer då vilja skjuta tillbaka och kanske även passa på att skjuta lite på Iran. Kommer USA kunna hejda dom?

Situationen kompliceras också av att Syrien troligen har det bästa som Ryssland kan producera i fråga av missilförsvar. Enligt uppgift ska dessa också bemannas av ryska soldater. Vad händer om det kommer fram att ryska soldater i Syrien skjutit missiler mot och kanske också sänkt till exempel en amerikansk fregatt? Börsen riskerar i alla fall att bli minst sagt orolig då.

Klart börspositivt vore om USA kunde skrämma Syrien att ge ifrån sig alla kemiska vapen till FN. Kanske inte så realistiskt, men hoppet finns. Lite mer realistiskt, men ändå ett börspositivt scenario, vore att USA skjuter iväg ett ”lagom” antal kryssningsrobotar mot Syrien och därmed räddar sitt politiska anseende. Innan dess bör de då gjort en hemlig överenskommelse med Ryssland om att Syrien ska tvingas bita ihop och inte ge igen i någon större omfattning.

Risken finns dock att USA har en helt annan agenda där man tar varje, kanske även fabricerade (var finns bevisen om vem som sköt?), ursäkter för att störta regimen i Syrien. Ryssland och Iran kan då känna sig pressade att sätta hårt mot hårt. De kan nämligen, troligen på mycket goda grunder, känna att efter Syrien så står sedan deras egna regimer på tur för USA:s ränksmideri.

Lämnar vi storpolitiken och istället går över till det lite mer kortsiktiga börsläget och försöker hitta positiva tecken så är det framförallt att finna i att OMXS30 är relativt översålt. Stochastic-indikatorn är nere på låga och översålda nivåer. Detta är emellertid ingen köpsignal i sig själv då indexet kan fortsätta att vara översåld en längre tid om den kommit in i en stark trend. Däremot kan man då lättare få uppåtriktade rekyler inom den nedåtriktade trenden.

Skulle OMXS30 göra sådana uppåtriktade rörelser så finns det motståndsnivåer vid ca 1226, ca 1236 och ca 1250 som tar emot. Det starkaste motståndsområdet ligger dock vid ca 1258-1266.

Utifall att OMXS30, mot förmodan, etablera sig över 1266 under relativt hög handelsvolym, gärna en bit över 15 miljarder, erhålls en stark köpsignal. I så fall siktar vi på en uppgång till i första hand ca 1300-1320. Just nu ger dock tyvärr börsen inga indikationer om att detta skulle vara det troligaste sceneriet. Snarare tvärtom.

Tittar vi då istället på nedsidan finns de närmaste lite viktigare stödnivåerna vid ca 1198 och ca 1205.  Betydligt viktigare stödområden är dock de vid ca 1109-1120. Skulle OMXS30 etablera sig under detta område erhålls långsiktigt mycket betydelsefulla säljsignaler. Nedgångspotentialen kan då vara betydande.

Med beaktandet av den negativa börssäsongen vi nu kommit in i, diverse säljsignaler och det negativa handelsvolymmönstret ökar risken för en klart sämre börsutveckling de närmaste månaderna. Lägg till lite tapering och upptrappning i Syrien så verkar risken överhängande för ett test av stödnivån vid ca 1109-1130.

Säsongsmässigt brukar börsen nämligen vanligtvis nå en topp i augusti, varpå sedan september brukar vara dåligt och oktober är ju som bekant börskraschmånaden nr 1.

Det låter kanske som lite trista utsikter den närmaste tiden. Men, å andra sidan, man behöver faktiskt inte äga aktier i alla lägen och det går att tjäna pengar på nedgångar också. Dessutom om man vågar lita på säsongsmönstret och köper vid eventuella större nedgångar i oktober och sedan orkar hålla ut ett antal månader till, så blir det dock oftast en bra affär. Redan i november-december brukar nämligen börsklimatet stabiliseras.

Vi har i vår senaste månadskrönika rekommenderat att den aktive handlaren vara försiktig med positioner för uppgång och då även använda sig av tajta stop losser. Nu vill vi rekommendera mycket stor återhållsamhet med köp av OMXS30 tills indexet givit ifrån sig tydliga styrketecken. Sådana skulle framförallt vara genombrott av de ovanförliggande motståndsnivåerna, särskilt då det vid ca 1266, under relativt stor (>15 miljarder) handelsvolym.  Sikta i så fall i första hand på nästa motståndsnivå och i andra på ca 1300-1320. Sätt också ut tajta stop loss nivåer.

Nu är snarast läget att använda alla uppåtriktade rekyler till att sälja av innehav och lägga sig mer likvid. Det är det vi en längre tid har rekommenderat den lite mer långsiktige placeraren att göra. Nu rekommenderar vi detta även till den något mer aktive handlaren. Under hösten, och kanske även nästa år, skulle det nämligen kunna dyka upp många goda möjligheter att köpa tillbaka dessa innehav till betydligt lägre kurser.

Är man en erfaren handlare kan man i detta läget vara lockad av att blanka OMXS30 i och med säljsignaler, säsongsmönster med mera. Gör det i så fall med relativt små positioner, på uppåtriktade rekyler till i närheten av de olika motståndsnivåerna och sätt tajta stop losser. Ha särskilt en stop loss om OMXS30 skulle stänga övermotståndet vid ca 1266. Allt detta är mycket viktigt. Den långa trenden är nämligen fortfarande uppåtriktad.

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG OMX BP16
Handla OMXS30 för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT OMX BNP18
Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto