Home > Månadskrönika: OMXS30 kortsiktigt i den bästa av alla världar

Månadskrönika: OMXS30 kortsiktigt i den bästa av alla världar

OMXS30 har fått köpsignaler och ligger i uppåtgående trender. Diverse orosmoln har försvunnit från börshimlen och Fed fortsätter dessutom oförminskat med sina enorma penningpolitiska stimulanser. Så länge OMXS30 håller sig över stödet vid ca 1250 siktar vi därför på uppgångar till minst 1300-1320 området. 

Under september tog börsen ny fart efter att tidigare under augusti visat en mängd svaghetssignaler. OMXS30 bottnade ur vid stödnivån vid ca 1205, fick flera köpsignaler och gick sedan upp till 1291,9 som högst. Efter den rusningen blev börsen överköpt och har nu rekylerat ner något för att i skrivande stund ligga på 1269,26. Septembers uppgång ligger därmed på 4,5 procent. Hittills i år har OMXS30 gått upp med 14,9 procent.

Uppgången kom framförallt efter att krisen i Syrien kunde tas bort från börsaktörernas omedelbara agenda och efter att ett antal uppmuntrande makrosignaler kommit från främst Europa och Kina. Sedan beslöt också USA:s centralbank Federal Reserv, Fed, något överraskande att helt ograverat fortsätta sina finansiella stimulanser, eller lite mer elakt uttryckt sin finansiella doping, med 85 miljarder nytryckta dollar i månaden. Även den Japanska centralbanken fortsätter att aggressivt trycka nya digitala sedlar.

Kortsiktigt lever därför världens börser i den bästa av alla världar. Orosmolnen har skingrats och denna störtflod av nya pengar måste ta vägen någonstans. Tyvärr går dessa inte dit de skulle göra mest nytta, till den reala ekonomin och investeringar i nya fabriker och produktionskapacitet. Istället strömmar pengafloden i stor utsträckning bara vidare till de finansiella marknaderna och pressar då bland annat upp världens börser.

Denna sorglöshet på de dopade börserna gör till och med att en eventuell betalningsinställelse för den amerikanska staten inte är något som stör festen på börsen särskilt mycket. Troligen är detta ämne också för uttjatat. Det har varit budgetkris på budgetkris i USA utan att domedagen har kommit. Så varför bry sig denna gång? Vi får se om detta resonemang håller i längden, men än så länge verkar det fungera.

Alla dessa positiva stimulanser och impulser kan dock vara relativt kortsiktiga i sin natur. De kan lätt vändas i sin motsats. För tillfället är dock trenderna uppåtriktade och börserna får alltså också en enorm finansiell stimulans. ”Happy days are here again” som en svensk affärstidning skrev innan börskraschen 1987.  Då gäller det för den aktive aktiehandlare att hänga med uppåt. För uppsidan kan vara överraskande stor. Fast då givetvis med ett strikt användande av stop losser på alla sina positioner!

Baksmällan får vi hantera senare när den väl dyker upp. Den kan till och med då visa sig innebära mycket stora vinstmöjligheter för den aktive och disciplinerade tradern. Fast då kanske främst med positioner för nedgång.

En varningens ord kan här vara på sin plats. Är man trots allt inne på att spekulera emot denna starka uppgångstrend med positioner för nedgång så invänta först tydliga vändnings- och säljsignaler. Använd också stop losser. För som sagt: Uppsidan kan vara överraskande stor och kortsiktigt kan börsen vara väldigt irrationell. Eller som den världsberömde nationalekonomen John M. Keynes så elegant uttryckte det:

”Även om marknaderna på sikt tenderar att röra sig mot sitt rationella värde kan de vara irrationella långt längre än vad du kan vara solvent.”

Tittar man lite bortom horisonten kan man emellertid ana en hel del orosmoln. Enligt en rapport från rådgivningsfirman China Beige Book International rimmar till exempel den officiella kinesiska statistiken illa med verkligheten. Enligt dom så sker det i Kina för närvarande ingen stark ekonomisk expansion som den officiella bilden ger sken av. Snarare så sjunker nu vinster, intäkter, sysselsättning och priser i den kinesiska ekonomin. Inte så bra.

Jag har i tidigare krönikor också tagit upp att det i Kina finns en alarmerande hög överbelåning i företags- och delstatssektorerna där lånen bland annat kommit från en helt oreglerad skuggbanksektor.  Detta riskerar för eller senare ge ett allvarligt bakslag i Kinas ekonomiska utveckling. Dessutom har man troligen förbyggt sig på dyra bostadsfastigheter och infrastrukturprojekt av tvivelaktig kvalitet. Det är inte heller så bra.

Vad rör detta oss kan man då fråga sig? Tja, Kina står för en hög andel av världens råvaruefterfrågan. Vad händer med de råvaruexporterande så kallade tillväxtekonomierna om råvarupriserna rasar? Dessutom har till exempel Tyskland har ställt om sin export så att den i ökande utsträckning går till Kina. Vad händer då med Sveriges export till diverse tillväxtländerna och länder som Tyskland om efterfrågan från Kina med tiden säckar ihop?

En annan sak man kan fundera på är varför Fed nu i september inte började trappa ner på sina enorma finansiella stimulanser som man tidigare indikerat? Fed har mycket detaljerad statistik om vad som händer i den amerikanska ekonomin. Vad vet de som inte vi vet?

En viktig faktor är också alla delårsrapporter som snart börjar dyka upp. Ska vinstnivåerna hålla? Vad vågar företagen säga om framtiden? I Sverige börjar rapportperioden i mitten av oktober. I USA någon vecka tidigare. Innan dess kan vi också få ta del av en serie vinstvarningar. Dessa kan givetvis gälla större avvikelser både positivt och negativt från aktiemarknadens förväntningar.

Går vi sedan över till den tekniska analysen så vi konstatera att OMXS30 fick köpsignaler redan den 3 september när en nedåtgående trendlinje bröts och sedan även en vecka senare när indexet bröt över och etablerade sig över de gamla topparna kring 1258 och 1266.

Uppgångarna skedde också med en antydan till ökande handel på uppgångsdagarna jämfört med den på nedgångsdagarna. Även om jag helst hade sett en betydligt högre handelsvolym, gärna över 15 miljarder i börsomsättning under uppgångsdagarna, så är det en positiv faktor och stärker signalvärdet i köpsignalerna.

Sedan hade vi i och för sig en ännu större handelsvolym under nedgångsdagen den 25 september. Då sålde dock staten ut sina sista Nordea aktier vilket var det som utgjorde den ökade volymen. Än så länge kan man därför betrakta det som ett särfall. För att det positiva börsscenariot ska kvarstå så bör dock kommande nedgångsdagar ske under mer blygsamma handelsvolymer.

Köpsignalerna indikerar därmed en uppgångspotential till först och främst ca 1300-1320. Skulle OMXS30 senare även orka etablera sig motståndet vid ca 1320 siktar vi sedan på en uppgång till ca 1400. Men det blir en senare historia och vi föredrar att ta ett steg i taget.

Uppgången under tidiga september gjorde att stochastic-indikatorn gick upp i överköpta territorier. Sedan dess har indikatorn kommit ner och då givit i från sig en säljindikation. Det är emellertid ingen långsiktigt tillförlitlig säljsignal utan antyder främst att indexet ska ned i en tillfällig rekyl.

För att OMXS30 i detta läget ska få några tydliga säljsignaler måste indexet etablera sig under stödområdet kring ca 1250-1266. Skulle OMXS30 gå ner under detta stödområde, särskilt om det skulle ske under en relativt hög handelsaktivitet, får indexet säljsignaler. Den teknisk analys-bilden ändras då radikalt.

Särskilt viktigt är det att beakta sådana säljsignaler med tanke på att vi nu kommer i en säsongsmässigt väldigt besvärlig period. September-oktober brukar vara relativt dåliga och oroliga börsmånader. Hittills har dock inte börserna visat någon svaghet trots detta. Här gäller det dock att vara vaksam. Stora negativa överraskningar har dykt upp förr i oktober..

Så länge detta inte skett är dock läget klart positivt för fortsatta uppgångar i OMXS30. Man kan då också betrakta varje nedåtriktad rekyl som ett bra köptillfälle för en kortsiktig aktiehandlare. Det vill säga, för varje kortsiktig aktiehandlare som disciplinerat använder sig av stop losser.

För på nedsidan har vi ett kortsiktigt mycket viktigt stödområde kring ca 1250-1258-1266. Skulle OMXS30 gå ner under detta stödområde, särskilt om det skulle ske under en relativt hög handelsaktivitet, får indexet säljsignaler. Den teknisk analys-bilden ändras då radikalt. Så länge detta inte skett är dock allt rosenrött.

Den föreslagna strategin för en kortsiktig aktör är därför att fortsätta köpa OMXS30 på alla nedåtriktade rekyler. Sikta sedan på uppgångar till först och främst ca 1300-1320 området. Arbeta då konsekvent med stop losser. Ha särskilt en stop loss om OMXS30 skulle stänga under stödet vid ca 1250. Flytta sedan successivt upp stop lossen allt efter som positionen visar mer och mer vinst.

För den lite mer långsiktige placeraren fortsätter vi att rekommendera att använda alla lite större uppåtriktade rörelser till att successivt sälja av innehav och lägga sig lite mer likvid. Den långsiktiga uppsidan ser nämligen relativt begränsad ut jämfört med risknivån. Uppgångarna är framförallt likviditetsstyrda och behöver därför inte med nödvändighet vara långsiktigt hållbara. Nedsidan skulle också kunna vara betydande på OMXS30 utifall att börsen vänder nedåt från dessa nivåer. Med tiden kan det därför dyka upp många goda möjligheter att köpa tillbaka dessa innehav till betydligt lägre kurser.

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG OMX BP16
Handla OMXS30 för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT OMX BNP18
Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto