Home > Månadsöversikt för november: Aktier drabbade av inflation och rädsla för covid-varianter

Månadsöversikt för november: Aktier drabbade av inflation och rädsla för covid-varianter

  • Amerikanska inflationssiffror stiger till 30-åriga toppar

  • Black Friday ser aktier dirigeras om eftersom covid-19-varianten omicron berör berörda marknaderna

  • Guld når 5-månaders högsta samtidigt som Bitcoin samlas för att nå $69 000

  • Den turkiska liran faller under stigande ekonomiska problem

I november stod de globala marknaderna inför två stora hinder, med stora aktieindex som sett flera veckor på rad av uppgångar som nu tog slut. Offentliggörandet av amerikansk inflationsdata för oktober, som visade den högsta stigande inflationen från år till år på 30 år, och ekonomiska problem i Europa såväl som Kina, bidrog till en avmattning för S&P 500 och andra aktieindex.

Med timmar kvar till slutet av månaden finns det nu en ny oro med tanke på upptäckten av en ny covid-19-variant och kommentarer om att stammen kan visa sig vara problematisk för nuvarande vacciner.

Med denna utsikt, är här de bästa marknadshistorierna för november.

USA:s inflationssiffra når 30-åriga toppar

I oktober visade konsumentprisindex (KPI) uppgifter för USA att inflationen steg till ett högsta sedan 1990. Uppgifterna, som visade att ekonomin försvagats med 6,2% jämfört med föregående år i oktober, var varmare än väntat.

Aktiemarknaderna drev inflationsberättelsen för att röra sig högre när Federal Reserve signalerade sin avsikt att regera i skenande inflation genom att gå med på en nedtrappning av sina obligationsköp för 120 miljarder dollar per månad.

Nomineringen av Jerome Powell till Federal Reserve-ordförande ägde också rum i november, med marknadsobservatörer som tittade på en hökaktig Fed även när beslutsfattare visade en vilja att höja räntorna tidigare än prognosen.

En nedtrappning av det kvantitativa lättnadsprogrammet har hjälpt dollarn mot sina jämförbara konkurrenter, men har gjort att aktier och guld drabbats.

Black Friday-nederlag för aktier

Börserna var mycket volatila i november, men uppgångar som gjordes tidigare under månaden raderades ut på Black Friday. På en förkortad amerikansk handelsdag på grund av Thanksgiving-helgen ledde Wall Street till att globala index blev röda när aktier rasade efter nyheterna om omicron, en ny Covid-19-stam som initialt befarades leda till resestriktioner och nationella lockdowns över hela världen.

Medan förlusterna för S&P 500 och Dow Jones Industrial Average nådde över 3%, såg FTSE 100:s fall på 3,7% att den nådde den största endagsdumpningen på över ett år. Det paneuropeiska benchmarkindexet Stoxx 600 sjönk också med nära 4% till bottennivåer som senast sågs i juni 2020.

De största förlorarna på fredagen var reseaktier medan vaccintillverkarna såg en uppgång, ledd av Moderna som steg med mer än 24% under dagen.

Turkisk liras härdsmälta

Den turkiska liran föll med mer än 12% tisdagen den 23 november och slog ett chockerande nytt golv mot dollarn. I skrivande stund ligger de ackumulerade förlusterna för liran i november på över 36%, med valutan nere på 13,11 mot dollarn och nu långt under stödnivåerna runt 11,00.

Lirans kraftiga försäljning verkar ha katalyserats av ekonomiska problem, där landets ledare president Recep Tayyip Erdogan inte hjälpte till med kommentarer som stöder centralbankens stimulansåtgärder mitt i stigande inflation.

Guld spricker 5 månaders barriär och Bitcoin når $69 000 

Den 15 november nådde guld, med hjälp av ökande risk-on sentiment bland investerare, en högsta nivå på $1 865,35 dollar per ounce för att nå sin högsta nivå sedan juni. Trots detta har guld misslyckats med att upprätthålla en uppåtgående bana och är ned 0,3% under de senaste 30 dagarna.

Bitcoin nådde också en topp i november, där pionjär-kryptovalutan sköts till en rekordnivå på $69 044. Detta skedde mitt i ökad institutionell användning och godkännandet av de första Bitcoin-terminsbaserade ETF:erna i USA.

Den ledande kryptovalutan sjönk dock nästan 10% på Black Friday, och dess förluster speglar förlusterna på aktiemarknaden. Bitcoin handlas för närvarande nära $58 300, och även om den har ökat med nästan 220% det senaste året, är den ned cirka 6% under de senaste 30 dagarna. Men analytiker säger att den är fortsatt hausse och kan fortfarande nå en ny topp före årets slut.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto