Home > Marknad kan ha underskattat Trump-risk på sikt enligt Nordeas chefsekonom.

Marknad kan ha underskattat Trump-risk på sikt enligt Nordeas chefsekonom.

Det är fortfarande osäkert vilka av Donald Trumps vallöften som verkligen blir av, men marknaden kan ha underskattat risken kopplad till den amerikanska ekonomin på längre sikt.

Det sade Nordeas chefekonom Annika Winsth till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen vid en presentation av bankens konjunkturprognos.

Den blivande presidenten har under valrörelsen utlovat stora finanspolitiska stimulanser. Nordea tror att kongressen kommer att hejda en del av de föreslagna åtgärderna, men att finanspolitiken kommer att bli expansiv och lyfta BNP något under 2018. Detta väntas även leda till att Federal Reserve höjer styrräntan snabbare i 2018 än vad som tidigare antagits.

Osäkerheten i Nordeas prognoser är dock stor, där störningar i exempelvis handelspolitiken skulle kunna leda till en betydande ekonomisk inbromsning.

Har USA råd med de föreslagna stimulanserna?

”Det beror på hur mycket han gör, och det vet vi inte. Men om man ska lyssna helt på vad Trump har sagt så; nej”, svarade chefekonomen.

Hon pekade på att det inte finns någon finansiering för de föreslagna reformerna vilket på lång sikt är dåligt för USA:s statsskuld, som är hög redan i dag. Skulle Donald Trump genomföra allt har han sagt skulle den kanske upp 30 procent till på ganska kort tid, resonerade Annika Winsth.

Så har finansmarknaderna underskattat risken med Donald Trump?

”Det är rationellt. Du kan inte göra på något annat sätt för då förlorar du pengar. Om man säger att man ska expandera finanspolitiken, så allt annat lika betyder det räntor upp och du kan inte gå emot det, hur mycket du än tycker det är fel på lång sikt, för då förlorar du pengar.”

Däremot anser chefekonomen att man kan tycka det är för optimistiskt på lite längre sikt, om Donald Trump verkligen genomför det han säger.

”Men det är ju så otroligt osäkert så på något sätt måste man hantera det under resans gång – vad får vi och vad får vi inte. Däremot tycker jag ju själv, om man bara tänker på vem han är och vad han har sagt, att det är en risk.”

”Men allt annat lika kommer han att föra en lite mer expansiv finanspolitik. Och då är du en looser i marknaden om du går emot det”, konkluderade chefekonomen.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto