Home > Marknaden tror på räntehöjning från Fed nästa vecka.

Marknaden tror på räntehöjning från Fed nästa vecka.

USA:s centralbank Federal Reserve väntas enligt bedömare höja styrräntan vid det penningpolitiska besked som kommer onsdagen den 14 december.

”Vid det förra direktionsmötet i början av november antyddes att Fed var på väg att höja styrräntan vid decembermötet. Under den senaste månaden har dataflödet konsekvent överraskat på uppsidan, vilket ytterligare har cementerat utsikterna för detta scenario”, skriver Mattias Bruér, USA-ekonom vid SEB, i en analys.

82 av de 84 ekonomer som Bloomberg News har tillfrågat tror i huvudscenariot att intervallet för styrräntan fed funds höjs med 25 punkter från nuvarande 0,25-0,50 procent till 0,50-0,75 procent. Två av ekonomerna förutspår däremot att styrränteintervallet lämnas oförändrat.

Enligt prissättningen i fed funds-terminer är sannolikheten för en räntehöjning i december i skrivande stund cirka 95 procent medan terminerna indikerar en sannolikhet på 5 procent för oförändrad styrränta, enligt CME Group.

Donald Trumps något oväntade seger i presidentvalet har lett till stigande inflationsförväntningar och högre obligationsräntor, samtidigt som dollarn har stärkts.

”Den medföljande åtstramningen av de finansiella förhållandena antyder att marknaderna delvis gör Feds jobb, men åtstramningen kommer inte att förhindra december-höjningen”, bedömer SEB.

Commerzbank anser att det är så gott som säkert att det blir en amerikansk räntehöjning på onsdag.

”Finansmarknaderna torde snabbt bocka av detta och sedan skifta fokus till utsikterna på medellång sikt. Finanspolitik kommer att spela en betydande roll när det gäller att fastställa storleken och takten på ytterligare räntehöjningar”, uppger Commerzbank.

Det är visserligen inte uppenbart hur Donald Trumps politik kommer att påverka USA-ekonomin, men ett ökat utrymme för räntehöjningar växer gradvis fram, enligt affärsbanken.

Jon Hilsenrath och Kate Davidson vid The Wall Street Journal skrev nyligen att Donald Trumps seger kan komma att leda till ett ökat politiskt tryck på centralbanken.

Nordea noterar att de penningpolitiska utsikterna skyms av det politiska vakuumet från presidentbytet samt osäkerheten kring Donald Trumps avsikt och förmåga att genomföra det program som han kommer att arbeta fram.

”Av det skälet tror vi att Fed kommer att vara något mjuka i sin guidning avseende penningpolitiken på lite längre sikt, och upprepa sin förväntan att ytterligare räntehöjningar kommer att bli gradvisa”, uppger Nordea i ett veckobrev.

Handelsbanken konstaterar att centralbanker och penningpolitik har suttit i förarsätet för den ekonomiska utvecklingen under ett antal år. Banken bedömer att centralbankers förehavanden kommer sätta tonen även under 2017.

Fed kommer att fortsätta med en stramare penningpolitik, även om fokus i USA kommer att riktas alltmer mot den kommande finanspolitiken, uppger Handelsbanken i en analys.

Centralbankens ordförande Janet Yellen håller en pressträff efter mötet och Fed levererar även färska ekonomiska prognoser.

”De uppdaterade prognoserna torde fortsätta att indikera en gradvis normalisering av styrräntan, med två höjningar under 2017, följt av tre höjningar under 2018″, förutspår Unicredit.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto