Home > Marknadens veckosammanfattning: USA:s inflationsavläsningar, aktier återhämtar sig, olja stiger

Marknadens veckosammanfattning: USA:s inflationsavläsningar, aktier återhämtar sig, olja stiger

· Aktierna återhämtade sig mitt i ett positivt sentiment efter den Omicron-relaterade försäljningsskräcken.

· Inflationen i USA steg med 6,8% i november jämfört med föregående år, den snabbaste takten sedan 1982.

· Storbritanniens data visar att ekonomin mattades av i oktober.

· Oljepriserna steg under veckan då OPEC+-mötet minskar oron över utbudet.

Amerikanska aktier noterar nära 4% i veckouppgångar, S&P 500 ser den bästa veckan sedan februari

Aktier hade en relativt stark vecka efter att ha hoppat högre på måndag och tisdag, med investerare som lättade på risk-off-sentimentet i mitten av veckan för att se globala aktier avsluta veckan i grönt.

Amerikanska riktmärken stängde högre, vilket gjorde det bästa av den sena handeln för att nå ett genomsnitt på nästan 4%. S&P 500 stängde 3,8% högre, deras starkaste veckouppgång sedan februari, medan Dow Jones Industrial Average steg med +4% och Nasdaq Composite var +3,6% högre.

Under veckan såg teknologiaktier mest ökningar och klättrade med 6% då solida uppgångar för Apple Inc.(NASDAQ: AAPL), med en stängning på $179.45 (+2.8%), vilket ökade jättens börsvärde till nära 3 biljoner dollar. 

Energisektorn förändrades med +3,8%, medan hälsovårdsaktier ökade med 3,2% för att illustrera marknadsreaktionen kring Omicron.

Amerikanska värdeaktier med stora bolag släpade efter sina tillväxtmotsvarigheter och visade en veckouppgång på cirka 2,9% medan den senare toppade 4,4% för att belysa marknadsutsikterna när den traditionellt gynnsamma andra halvan av december är nära.

Europeiska aktier stänger lägre men visar bästa veckouppgångarna sedan mars

I Europa stängde aktierna lägre på fredagen, ledda av förluster för Stoxx 600 och Storbritanniens FTSE 100, som sjönk 0,3% respektive 0,4%. Trots detta nådde de veckovisa uppgångarna på de europeiska marknaderna i genomsnitt 3,1%, den högsta nivån sedan mars.

Det paneuropeiska Stoxx 600-indexet stängde på +2,76 % för veckan, medan Storbritanniens FTSE 100 steg med +2,38 %, Frankrikes CAC 40 steg 3,34% och tyska DAX noterade veckouppgångar på 2,99%.

Inflationen i USA steg snabbast sedan 1982

På fredagen visade ekonomiska data att USA:s inflation ökade i den snabbaste takten på nästan fyra decennier. Konsumentprisindex (KPI) för november visades ha växt med 0,8% för att se dess takt från år till år hoppa till 6,8%, den snabbaste avläsningen sedan juni 1982. Kärn-KPI steg 0,5%, tickande till 4,9% år över år och det högsta någonsin sedan 1991.

Marknadens reaktion på uppgifterna var positiv för amerikanska aktier, med uppgångar för avkastningen också framhävda.

Storbritanniens ekonomi saktar ner

I veckan släpptes också brittisk ekonomiska data, med marknadsåtgärder något som hängde ihop med investerarnas reaktion. Landets bruttonationalprodukt (BNP) visades ha ökat med bara 0,1% i oktober, jämfört med 0,6% i september. Den ekonomiska nedgången återspeglar inflationsbakslag, med nyliga utbudsstörningar och pandemier som sannolikt kommer att påverka landet på kort sikt.

Oljan återhämtar sig efter OPEC+ möte

Oljepriset såg en mindre återhämtning under veckan för att sluta +1,44% i grönt vid stängning på fredagen. Uppgångarna höjde råoljan under veckan för att hjälpa sektorn att ta en fem veckor lång förlustsvit på veckologgen. Oljepriset klättrade till $71,96 per fat, även om det fortfarande är under oktobers högsta nivå på runt $85.

Uppsidan kom efter att ett OPEC+-möte på fredagen noterade att den planerade ökningen av produktionen för januari var på väg att ske. Det förväntas att råoljan kommer att fortsätta se en viss uppåtgående rörelse under de kommande veckorna, i allmänhet i linje med ett förväntad rally i slutet av året på marknaderna.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto