Home > Marknaderna kan ha överreagerat på Bernankes besked

Marknaderna kan ha överreagerat på Bernankes besked

Investerare kan ha överreagerat på Fed-chefen Ben Bernankes besked om att centralbanken kan komma att börja skala ned på de månatliga obligationsköpen i år. Det sade Fed-chefen i Atlanta, Dennis Lockhart, i ett tal på torsdagskvällen.

”Finansiella marknaden har varit volatila under den senaste tiden” och det kan spegla en ”annorlunda tolkning” av Bernankes utsago i förra veckan, sade Dennis Lockhart i talet i Marietta, Georgia. Han röstar inte i FOMC i år.

Genom att använda analogin med en cigarettrökare som försöker sluta sade Lockhart att ”det tycks mig som om ordföranden (Bernanke) sade att vi kan använda möjligheten (till nedtrappning) på ett flexibelt sätt, medan vissa i marknaden regerat som om han sade ’cold turkey'(ett abrupt slut på stimulanserna)”.

Ben Bernanke sade efter förra veckans räntebesked att Feds månatliga obligationsköp på 85 miljarder dollar kan komma att trappas ned på detta år om ekonomin utvecklas i linje med prognos.

”I mina ögon utgör inte kommentarerna från ordföranden någon enorm skiftning i policy. Jag tror fortfarande att politiken med extremlåga räntor kommer att hållas på plats en betydande tid efter slutet på tillgångsköpen, och på det sättet kommer policyn att fortsätta att vara högst ackommoderande”, sade han.

Fed-chefen poängterade också att takten av obligationsköp är direkt beroende av hur ekonomin utvecklas. Han tror att tillväxten kommer att bli 2-2,5 procent i år, med en acceleration under andra halvan av året, och att inflationen kommer att öka gradvis mot Feds mål på 2 procent.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto