Home > Marknadsöversikt för januari 2022

Marknadsöversikt för januari 2022

  • Volatiliteten har sett januari 2022 rankas som en av de sämsta månaderna för marknaden de senaste åren, med förluster på aktiemarknaderna på väg mot samma avkastning i mars 2020.

  • Bland de viktigaste drivkrafterna bakom neddragningen har varit inflation och farhågor om räntehöjningar från Federal Reserve.

  • På andra håll har prestationer över hela marknaden också drabbats på grund av problem med leveranskedjan i kölvattnet av en ny våg av Covid-19 och den senaste tidens uppblossande geopolitiska spänningar mellan Ryssland och Ukraina.

  • Januari upplevde också kaos i Kazakstan och nya elände i Libyen spelar en roll för marknadsrörelserna under månaden.

Med amerikanska marknader på väg att stänga den 31 januari, är här en genomgång av de viktigaste takeaways under den första handelsmånaden 2022.

Aktier

Börserna stod inför sin värsta försäljning sedan mars 2020. S&P 500 föll med 6% i januari, medan Dow Jones Industrial Average sjönk 3,4% och Nasdaq Composite 10% från månadsöppningen. De flesta aktier föll under sina senaste toppnoteringar.

De europeiska och asiatiska marknaderna tappade också uppgångar från slutet av 2021 för att stänga negativt. Det paneuropeiska Stoxx-indexet stängde 3% ned medan FTSE 100 är oförändrat.

Feds penningpolitik

Feds möte i januari bekräftade centralbankernas hökaktiga hållning om penningpolitisk åtstramning och räntehöjningar med start i mars. Investerare fortsätter att oroa sig över de förestående räntehöjningarna, som sannolikt kommer att ligga på 4-7 enligt prognoser från ekonomer och analytiker.

Investerare fick också brottas med räntehöjningsspråk från Europeiska centralbanken och Bank of England, medan Kinas centralbank överraskade med en räntesänkning. Den här veckan väntar investerare på beslut från ECB och BoE, och den brittiska centralbanken kommer sannolikt att gå på en andra höjning.

Inkomster

Januari gav några starka intäkter från stora företag på Wall Street, med anmärkningsvärda prisstegringar för Apple Inc., Microsoft Corp. och Visa. Tesla- och Netflix-aktierna sjönk innan de studsade, medan teknikjättarna Amazon, Meta Platforms och Googles moderbolag Alphabet rapporterar denna vecka.

Över tre fjärdedelar av företagen som rapporterade sina resultat senast på måndag slog analytikernas förväntningar.

Prognoser tyder på att årets resultat kommer att toppa 2021-siffrorna med 8%, även om de positiva utsikterna har haft liten effekt på den bredare försäljningen på marknaden.

Guld, olja och Bitcoin

Guld steg på måndagen när det studsade av förluster tidigt på morgonen. Men trots uppsidan kommer ädelmetallen att avsluta månaden lägre med cirka 2%.

Oljan har haft ett par bra veckor, med måndagens rally till $91,72 och $88,83 som toppen sedan 2014. Med uppgångar på väg mot en topp på 17%, ser oljepriset sin bästa månatliga avkastning sedan februari 2021.

I kryptovalutor nådde Bitcoin bottennivåer på $33 000, med månatliga förluster på 17% vilket tog neddragningen från sin topp på $69 000 som nåddes i november till 45%. Kryptovalutan handlades för kring $38 480 på måndagen klockan 15 ET.

Vad händer härnäst för marknaderna?

Analytiker säger att marknaderna sannolikt kommer att studsa när ekonomin expanderar efter den takt på 6,9% som sågs under fjärde kvartalet. Starka vinster från sådana som Amazon och Alphabet kan stärka stämningen och stödja fortsatt återhämtning. Men penningpolitiken och geopolitiska händelser är fortfarande viktiga.