Home > Marknadsrisker i början av 2021

Marknadsrisker i början av 2021

Tro det eller ej, men det amerikanska valet är inte över än. Ja, vi vet vad USA:s nästa president heter, men vi vet fortfarande inte exakt hur senaten kommer se ut.

Idag avgörs de två senatplatserna i Georgia, och resultatet blir nyckeln till kampen mellan demokrater och republikaner. Det som står på spel är majoritet i senaten, som just nu tillhör republikanerna.

Om republikanerna vinner ett av två säten håller de kvar sin tunna majoritet. Om demokraterna å andra sidan av ett mirakel vinner båda sätena blir den nya majoriteten i senaten otroligt viktig för marknaderna, från ett risk-on-perspektiv.

Vad står på spel?

Om demokraterna vinner varje säte så blir det lättare för partiet att få igenom sin politik. En blå väg kan vara här om demokraterna vinner båda sätena i Georgia. I så fall kontrollerar nämligen demokraterna både representanthuset och senaten.

Risken här är att marknaderna inte helt och hållet har prissatt resultatet. Trump har fortfarande inte erkänt sig besegrad och republikanerna har fortfarande majoritet i senaten. Om de förlorar senaten kan den så kallade blåa demokratiska vågen har kraften att skapa spänningar i Washington, och till och med leda till protester och demonstrationer.

Från ett finansiellt perspektiv kan detta leda till en högre dollar. Vi ska inte glömma att den nya presidenten svärs in den 20:e januari, och vi är fortfarande långt ifrån en smidig övergång.

Aktiemarknaden steg igår, fram tills det att kontantmarknaden öppnade, och sjönk sedan mot slutet av dagen. Detta ledde till en risk-off-rörelse, vilket ledde till att dollarn steg mot andra valutor, framförallt mot AUD, GBP och EUR. Detta visar vad som står på spel i en risk-off-miljö, och varför kampen om senaten är så viktig.

Vi ska inte glömma att denna vecka fortfarande är relativt tunn vad gäller likviditet, då många investeringshus fortfarande drivs med begränsad personal. Om vi adderar faktumet att detta är en NFP-vecka finns det potential för aggressiva marknadsrörelser direkt i början på handelsåret.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.