Home > Marknadssammanfattnig: Guldpriset håller sig över 1 800 dollar efter en långsam handelsvecka

Marknadssammanfattnig: Guldpriset håller sig över 1 800 dollar efter en långsam handelsvecka

Finansiella marknader återhämtade de förluster som sågs under de första dagarna av handelsveckan och risk-on dominerar nu. Amerikanska aktier befinner sig nära sina toppnivåer.

Handelsveckan började med att råoljepriset tappade efter att information släpptes om OPEC+-avtalet angående leveransnivån på marknaden. Denna prisförändring fick de finansiella marknaderna att sjunka då risk-off började dominera.

Tack vare det steg den japanska yenen och den amerikanska dollarn under starten av handelsveckan då dessa betraktas vara säkra valutor. I vissa fall ökade den amerikanska dollarn mer, till exempel mot den australiska dollarn, eftersom riskavvecklingen också genererade en nedgång för amerikanska aktier.

Euron höll sina nivåer och köptes vid dipparna före den efterlängtade ECB-presskonferensen. 1,18-nivån var avgörande för EUR/USD, precis som 130 för EUR/JPY.

Aktierna gjorde en returresa – sjönk kraftigt under första halvan av veckan och återhämtade det mesta eller hela prisskillnaden under veckans andra hälft. De europeiska indexen följde USA:s aktiemarknad och studsade kraftigt från sina låga nivåer.

Inför veckans sista handelsdag ser europeiska index starka ut. Idag är PMI-dagen i Europa, och de europeiska indexen kan därför uppleva högre volatilitet än vanligt. I USA pekar terminspriserna mot en grön öppning, där huvudindexen testar sina rekordhöjder.

Med andra ord förvandlades den initiala risk-off-situationen i början av handelsveckan till risk-on mot veckans sista dagar. Det lutar åt att ett tjurartat sentiment fortsätter då det inte sker några relevanta ekonomiska händelser idag.

Under de första dagarna i veckan, när aktiemarknadsindexen sjönk och den amerikanska dollarn steg, höll sig guldet stabilt över 1 800 dollar. Det verkar som om guldet hittade en nyckelnivå, och när guldet befinner sig över denna nivå pekar det mot sen stigande trend.

Priset på WTI-råolja handlas för närvarande över 71 dollar, vilket är en kraftig ökning från det veckovisa läget. Det är denna tillgång som ansvarar för de finansiella marknaderna denna vecka, så en noggrann granskning av oljepriserna är obligatoriskt för att identifiera framtida trender.

Veckans analys

PMI:er i Europa och USA släpps idag. Marknaden förväntar sig stabil tillväxt för både tillverknings- och tjänstesektorn i både Europa och USA. Av alla PMI-rapporter blir det Flash Services PMI i USA som har störst potential att få marknaderna att röra på sig. Eftersom USA är den största ekonomin i världen, och eftersom den är tjänstebaserad, kan avvikelser från den förväntade siffran få både aktiemarknaden och dollarn att röra på sig.

Marknader att bevaka

Guld, EUR/USD och USD/JPY är marknaderna i fokus idag.

Guldpriset

Guldpriset fortsätter vara starkt när det befinner sig över 1 800 dollar, men prisförändringarna ser ut som ett ”head and shoulders”-mönster. Om inte marknaden tar sig över 1 820, vilket är den högsta punkten i den högra axeln, kan en rörelse under nacklinjen innebära problem för guldpriset. Om nacklinjen inte håller pekar den uppmätta rörelsen mot en snabb nedgång till 1 760 dollar.

EUR/USD

Trots en potentiell fallande kil på det dagliga diagrammet rörde sig EUR/USD i snäva intervall denna vecka. Medan paret inte kunde hålla över 1,18 hittade paret köpare vid 1,1750-området. Därmed blir detta två viktiga nivåer framöver.

När paret befinner sig under den övre kanten av mönstret lutar det åt en nedåtgående trend. Ett tydligt genombrott under 1,1750 och en stängning för veckan under denna nivå skickar nedåtgående signaler för den kommande veckan.

USD/JPY

USD/JPY lyckades återhämta sig från de låga nivåerna i veckan och formerar nu en möjlig vimpelformation. Detta är ett stigande fortsättningsmönster, och den uppmätta rörelsen antyder att det kommer ske ett nytt försök vid topparna.

På sin väg uppåt bröt marknaden den nedåtgående trendlinjen, och nu hotar paret att ogiltigförklara denna nedåtgående trend genom att röra sig över den senaste låga högstanoteringen. Om detta sker finns det ingen resistens inför 111,50.

Vinnare och förlorare

USD/JPY återhämtade alla de förluster som kunde uppmätas tidigare under handelsveckan och fortsatte stiga. EUR/USD fortsätter att vara svag, medan guldpriset är stabilt runt 1 800 dollar.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto