Home > Marknadssammanfattning

Marknadssammanfattning

Den nya veckan inleddes med en överraskande avvikelse på marknaden – den amerikanska dollarn och den amerikanska aktiemarknaden har börjat avvika, då dollarn sjönk samtidigt som aktierna steg. Sådana ”anomalier” är normala under en NFP-vecka då marknaden ofta konsoliderar innan den viktiga jobbrapporten släpps.

Silvret har stulit all uppmärksamhet på råvarumarknaderna. Det steg under öppningen på måndagen, och sen med 8% under dagen, även om mycket av detta gavs tillbaka senare. Guldet följde dock inte och konsoliderar i vad som verkar bli ett ”head and shoulders”-mönster.

Dax-indexet i Tyskland har inte kunnat avvika från det amerikanska aktieindexet trots den tyngda tyska ekonomin och svårigheterna vad gäller vaccinationen i Europa. På tal om vaccination administrerades igår färre än 5 000 doser i hela Frankrike. Om vi jämför det med USA, som vaccinerar 1,25 miljoner människor om dagen, då lär det ekonomiska gapet mellan dessa två delar av världen snart synas på marknaderna.

Dagens analys

Inga relevanta ekonomiska händelser är schemalagda för idag under London-sessionen eller den nordamerikanska sessionen. Under den kommande asiatiska sessionen bör traders av den nya zeeländska dollarn (NZD) hålla ett öga på sysselsättningsrapporten. Utöver det kan vi förvänta oss klassisk konsolidering, vilket ofta sker under en NFP-vecka.

Marknader att bevaka

Dagens fokus ligger på ädelmetaller i och med att det inte finns några ekonomiska nyheter som påverkar valutor.

Silver

Som vi nämnde tidigare har silvret stigit under veckans öppning, men har inte kunnat hålla i dessa ökningar. Faktum är att silvret har formerat ett vändmönster, ett ”head and shoulders”-mönster som ser ut att brutit lägre. Mönstrets uppmätta rörelse räknas ut genom att skapa en prognos för distansen från de höga nivåerna till nacklinjen. Genom att göra det ser det ut som att silvret fortfarande har lite distans kvar att resa för att bekräfta vändmönstret.

Guld

Priset på guld är nyckeln till prisförändringar för silvret. Guld/silver-ration exempelvis är den ratio som har väglett traders i flera årtionden, vilket indikerar att guld oftast leder silvret. Det med andra ord ännu viktigare för silvrets pris vad som händer med guldet – är detta en baisseartad flagga eller en högra skuldra av ett ”head and shoulders”-mönster som kan synas på en längre tidsram? I båda fallen kan ett brott under stödlinjen leda till att guldet sjunker till nya låga nivåer, jämfört med de vi såg under december 2020.

USDJPY

Den tredje marknaden att hålla ett öga på idag är USDJPY-paret. Paret har, medan ingen tittar på, stigit till 105-nivån, efter att ha brutit högre från en baisseartad flagga sent förra veckan. Flaggan ser fortfarande ut att luta mot en nivå runt 105-106, men traders bör undvika att fastna långt om marknaden bryter denna serie av höga låga nivåer och högre höga nivåer som oftast formeras under uppåtgående trender.

Vinnare och förlorare

Hittills under handelsveckan är det den amerikanska aktiemarknaden som är den stora vinnaren. Dow Jones ligger exempelvis över 30 400 punkter efter att ha stängt förra veckan under 30 000. Detta har lett till en förnyad aptit för risk-on, men ett par valutapar följer inte efter (exempelvis ligger EURUSD på under 1,21).

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.