Home > Marknadssammanfattning: Aktiemarknaden vänder inför Powells tal

Marknadssammanfattning: Aktiemarknaden vänder inför Powells tal

Amerikanska aktier vänder skarpt och raderar fredagens förluster inför dagens tal från Powell. Vad har förändrats sedan i onsdags, om något? 

De amerikanska aktiemarknaderna stängde förra veckan lågt. Alla stora index tog ett par steg tillbaka efter att Fed levererade en hökaktig signal vid onsdagens möte.

Mer specifikt erkände Fed att de måste reagera om inflationen fortsätter att stiga, och om den ekonomiska återhämtningen fortsätter. De trappade inte ner på tillgångsköp eller något annat, men det var en tydlig signal som pekar mot ett skifte i Fed:s kommunikation.

Till följd av det korrigerade marknaderna, men igår återhämtade de sig skarpt. S&P500 återhämtade alla förluster från fredagen, och vissa företag (exempelvis Microsoft) nådde nya rekord.

Denna stigande trend på aktier ledde till att den amerikanska dollarn tog ett par steg tillbaka. Den australiska dollarn och euron ökade mot dollarn och återhämtade därmed en del av förlusterna från förra veckan.

Kryptovalutamarknaden hade en dålig dag igår. Handelsveckan inleddes så negativt som möjligt för kryptoinvesterare då Ethereum nästan tappade 15% vid ett tillfälle, och Bitcoin nästan 10%.

MicroStrategy utannonserade att de hade fullbordat sitt senaste köp av Bitcoin till 500 miljoner dollar, och nu äger över 100 000 Bitcoin. Problemet med detta är att priset fortsatte att minska trots allt köpande. Kryptovalutor ser därmed ut att bibehålla denna nedåtgående trend.

Råvaror handlas med en blandad ton på så sätt att priset på WTI-råolja fortfarande köps över 73 dollar, samtidigt som guldet korrigerade efter Fed:s möte förra veckan. Den styrka som kan ses på oljepriset pekar mot ytterligare potential uppåt, och många menar nu att priset är på väg mot 100 dollar mot årets andra hälft.

Dagens analys

Inga viktiga händelser idag utöver talet från Fed:s ordförande inför House Select Subcommittee on the Coronavirus Crisis. Powell kommer troligtvis följa det narrativ som presenterades i onsdags, men marknaderna kommer detaljstudera hans ordval i jakt på något nytt.

Marknader att bevaka

S&P500, USD/JPY, EUR/GBP – marknaderna i fokus idag.

S&P500

Aktiemarknadsindexen i USA inledde veckan starkt och raderade stora delar av förra veckans förluster. Till följd av det är S&P500 tillbaka vid sina höjder, samtidigt som indexet behåller serien av högre låga noteringar. Konsekvenserna av detta är att marknaden har formerat en triangel som fortsättningsmönster, så det lutar fortfarande mot en stigande trend så länge som den ovan nämnda serien fortsätter.

USD/JPY

USD/JPY-valutahandlare kan se de senaste prisförändringarna från både ett stigande och ett nedåtgående perspektiv. Om man tror på ett stigande perspektiv kan man peka mot att det är osannolikt att marknaden inte tar sig över 111. Å andra sidan kan ett misslyckande vid 111 antyda att vi har en möjlig dubbeltopp. Därmed är det dags att låta marknaden röra sig först, och agera efter det.

EUR/GBP

Två dagar inför BOE-mötet har EUR/GBP svårt att ta sig tillbaka från de låga nivåerna. Den pågående svagheten antyder att ett nytt försök vid de senaste låga noteringarna kan komma snart, framförallt om den brittiska centralbanken kommunicerar hökaktiga signaler inspirerat av förra veckans Fed-möte.

Vinnare och förlorare

Amerikanska aktier steg på ett imponerande sätt igår, medan japanska yen gav tillbaka en del av sin prisökning mot euron.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto