Home > Marknadssammanfattning: Aktier ligger fortsatt högt, japanska yen minskar en dag inför Fed-mötet

Marknadssammanfattning: Aktier ligger fortsatt högt, japanska yen minskar en dag inför Fed-mötet

Dow Jones tappade igår då investerare valde att vara försiktiga inför Fed-mötet. Intressant nog har även japanska yen tappat och visar därmed att valutan inte är den säkra tillgång som den en gång var. 

Hela finansvärlden väntar på Fed:s budskap angående framtida global penningpolitik. Enligt vissa blir detta Powells viktigaste möte sedan han blev ordförande för Fed.

Missförstå inte; Fed står inför ett svårt beslut. Å ena sidan skenar inflationen, även om Fed ser den som övergående. För det andra är inte arbetsmarknaden i en situation som Fed uppskattar. Ändå slår tillgång efter tillgång nya rekord, så hur kan man rättfärdiga lättnade i penningpolitiken? Eller kommer Fed slutligen signalera att slutet på en lättad hållning är nära? Oavsett vilket kommer volatiliteten på finansiella marknader öka.

Samtidigt nådde aktiemarknaden nya rekord under måndagen. S&P 500 och tyska Dax slog nya rekord, även om Dow Jones korrigerade en aning.

Råvaror hittar fortfarande köpare och råoljepriset håller sig över 70 dollar. Silvret specifikt ser starkt ut. Den amerikanska dollarn vände tillbaka en del efter fredagens stigning, och ser fortfarande svag ut vid varje vändpunkt.

Dagens analys

Den ekonomiska kalendern är full av viktiga ekonomiska händelser idag. Oavsett om vi pratar om Australien, Storbritannien, Euro-området eller USA finns det siffror som kan få finansiella marknader att röra på sig.

Slutgiltig CPI i Tyskland förväntas nå 0,5% idag. Eftersom Tyskland är den största ekonomin i Euro-området kan en oväntat hög inflation där leda till en skarp reaktion på euron.

Brittiska valutahandlare är på högspänning idag då arbetslöshetsgraden släpps senare idag till en förväntad nivå på 4,7%. Den brittiska centralbankschefen talar idag, så vi kan se fyrverkerier för det brittiska pundet.

På andra sidan Atlanten blir försäljningssiffror från detaljhandeln och PPI dagens höjdpunkter. Eftersom vi bara befinner oss en dag från Fed-mötet bör förändringar på finansiella marknader tas med en nypa salt. Morgondagens beslut från Fed kan förändra allt.

Marknader att bevaka

Dow Jones, EUR/JPY, USD/CHF – marknader i fokus idag

Dow Jones

Dow Jones har mer eller mindre stått stilla under månaden i ett intervall mellan 35 200 och 33 200. Ett genombrott från någon av dessa nivåer bör leda till en accelererad rörelse i den riktningen.

EUR/JPY

EUR/JPY vände från 132,60-området då det mötte starkt stöd vid det första försöket nedåt. Så till vida att marknaden inte når nya höjder kan ett ”head and shoulders”-mönster komma att ta skepnad här.

USD/CHF

Efterfrågan på schweizisk franc är fortfarande hög då USD/CHF säljs vid varje vändning. Om marknaden inte når en ny låg notering kan det bli så att vi får se en dubbelbotten, vilket antyder om en vändning.

Vinnare och förlorare

Svag dollar, starka aktier – temat inför Fed-mötet.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto