Home > Marknadssammanfattning: Amerikanska aktiemarknaden fortsätter att stiga medan dollarn sjunker

Marknadssammanfattning: Amerikanska aktiemarknaden fortsätter att stiga medan dollarn sjunker

Indexet S&P 500 slog nytt rekord igår samtidigt som dollarn sjönk, och stigningen på den amerikanska aktiemarknaden spillde även över till europeiska index. 

Tisdagen inleddes med att den japanska centralbanken (BOJ) levererade sin prognos och penningpolitiska utlåtande. Centralbanken lät policyn vara oförändrad, som förväntat, vilket innebär att marknadsdeltagare kan fokusera på veckans huvudsakliga händelse: morgondagens FOMC-utlåtande och presskonferens.

Volatiliteten bör vara låg inför FOMC-utlåtandet, och denna bristande volatilitet leder oftast till högre priser på aktiemarknaden. Detta är precis vad som skedde i början av handelsveckan då S&P 500 slog nytt rekord under en dag med väldigt långsamma prisförändringar.

Denna vecka är extra viktig för aktiemarknaden i och med att stora IT-företag i USA rapporterar sina resultat för Q1 2021. Tesla inledde igår med att leverera blandade resultat efter att marknaden hade stängt. De slog förvisso förväntningarna, men tappar inom biltillverkningen. Microsoft, Apple och Facebook står näst på tur att rapportera sina intäkter.

De starka resultaten på de amerikanska aktiemarknaderna påverkade även europeiska index. Dax i Tyskland sitter bekvämt på över 15 200, FTSE 100 i Storbritannien köps fortfarande inför den viktiga 7 000-nivån, och liknande kan även sägas om spanska och franska index.

Råvaror har en fortsatt stigande trend. Guldet och oljan köps då den amerikanska dollarn har det svårt att vända från de senaste låga nivåerna. Kopparn och timmers har stigit de senaste månaderna efter en snabbare än väntad ekonomisk återhämtning. BNP i Kina släpptes nyligen, och den visade på en snabbare ekonomisk återhämtning. Denna vecka hamnar BNP från USA och Kanada i fokus. Råvarorna bör kunna nå ännu högre om dessa siffror blir bättre än förväntningarna.

Dagens analys

Nu när BOJ:s beslut ligger bakom oss finns det inte så mycket mer att se vad gäller finansiella rapporter. Fokus ligger nu på aktiemarknaden, resultaträkning och CB Consumer Confidence som släpps senare under den amerikanska sessionen.

Källa: forexfactory.com

Marknader att bevaka

FTSE 100, EUR/GBP och USD/JPY är marknaderna i fokus idag.

FTSE 100

FTSE 100 bröt sig ur den triangel som agerade som fortsättningsmönster och köps fortfarande. Indexet fortsätter att nå högre höga noteringar och högre låga noteringar, och vägen med minst resistens är fortfarande uppåt.

EUR/GBP

EUR/GBP vände från sina låga noteringar i vad som ser ut som en stigande triangel, men tvekar nu när den möter den horisontella resistensen. De som satsar på en stigande marknad kan vilja vänta på en daglig stängning på över 0,8730 innan man satsar på mer fortsättning.

USD/JPY

Efter beslutet från BOJ är det värt att ta en närmare titt på USD/JPY-paret. För tre veckor sedan formerade USD/JPY ett nedåtgående uppslukande mönster på veckodiagrammet. Ett sådant mönster behöver att det andra ljuset ska sluka hela det första ljusets hela kropp, utan att ta över den lägre skuggan. Detta skedde runt 100-nivån, vilket antyder att det finns en styrka i JPY som är här för att stanna ett tag.

Vinnare och förlorare

S&P 500 slog nytt rekord igår efter att den amerikanska dollarn visade ytterligare svaghet.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.