Home > Marknadssammanfattning: Amerikanska aktier vänder starkt, Dow tar sig tillbaka till 34 000

Marknadssammanfattning: Amerikanska aktier vänder starkt, Dow tar sig tillbaka till 34 000

Amerikanska aktier vänder från de låga nivåerna mitt i veckan och raderade stora delar av förlusterna. Investerare köpte den dipp som skapades av inflationsrapporten på onsdagen.

Finansiella marknader vände tillbaka från de låga nivåerna på onsdagen då risk-off omvandlades till risk-on igen. Dow Jones återhämtade nästan 1 000 punkter, och samma sak kan sägas om andra amerikanska marknadsindex också.

Veckan inleddes med en risk-off-miljö då alla aktieindex i den utvecklade världen tappade. Det var den amerikanska aktiemarknaden som ledde vägen, och den tappade i och med en ökad oro över inflation.

Högre inflation blev även en verklighet. I onsdags släpptes inflationsrapporten för april månad, och den visade sig vara högre än vad ekonomer förväntade sig.

Aktiemarknaderna sjönk, och dollarn steg, men detta varade bara ett par timmar. Då marknaden öppnade på torsdagen rörde sig aktiemarknaderna exklusivt i en riktning, nämligen uppåt.

Allt annat följde snabbt efter – EUR/USD vände från 1,2050, AUD/USD vände från under 0,77 och så vidare.

Guldet har haft en intressant vecka. Det låg runt 1 840 dollar innan inflationsrapporten i USA släpptes, och efter det sjönk guldet, trots de höga nivåerna av inflation. Guldet följde dollarns väg i en typisk risk-off-miljö. När aktiemarknaderna återhämtade sig igår återhämtade sig även priset på guld, som nu närmar sig 1 830-nivån.

Råoljan tappade igår med över 3%, och nådde därmed 63,70 dollar innan den nordamerikanska sessionen var slut. Det saknas anledning till denna rörelse och kan möjligtvis vara en sen reaktion på rapporten över råoljelagren i USA från dagen innan.

Veckans analys

Torsdagens prisförändringar påverkades starkt av faktumet att bankerna i Frankrike, Tyskland och Schweiz var stängda för helgdagen. Således var likviditeten under den europeiska sessionen mycket tunnare än vad som annars skulle vara fallet.

Idag ser det dock intressant ut. Till att börja med släpps ECB:s protokoll senare idag. Det förväntas inte innehålla några överraskningar, men kan innehålla intressant information om ECB-rådets diskussioner angående ”avsevärda” ökningar av tillgångsköp.

Euron handlas dessutom med en budton, vilket kan ses på EUR/USD och EUR/JPY. Ryktena säger att ECB har diskuterat huruvida det är lämpligt att signalera en avtrappning av PEPP-programmet under sitt nästa möte i juni. Detaljer från dagens protokoll kan leda till skarpa rörelser på euro-paren.

Senare under den nordamerikanska sessionen hamnar fokus på siffror från detaljhandeln i USA under april månad. Marknaden förväntar sig en ökning på 1% jämfört med föregående månad, och det finns utrymme för positiva överraskningar.

Slutligen är detta veckans sista handelsdag, vilket innebär att flödena är starkare än normalt sett. Veckans fixtid kommer avgöra hur positioneringen ser ut inför den kommande veckan.

Marknader att bevaka

FTSE 100, EUR/USD, EUR/GBP – marknader i fokus idag.

FTSE 100

Preliminär BNP släpptes denna vecka och visade att den brittiska ekonomin tappade under årets första kvartal. Denna tillbakagång var dock mindre än vad marknaden trodde, och därmed hittade FTSE 100 stöd vid den lägre delen av den stigande kanalen. Fokus under slutet av handelsveckan skiftar nu mot en rörelse upp mot den övre kanten.

EUR/USD

EUR/USD konsoliderade efter inflationsrapporten i USA släpptes i onsdags. Valutaparet testade 1,2050-området, men stödet höll, och paret har handlats med en budton sedan dess. Vi inleder nu veckans sista handelsdag, och paret vänder högre från en stigande triangel, och en rörelse tillbaka till 1,2150 bör inte räknas ut.

EUR/GBP

Det brittiska pundet var en av de starkaste valutorna denna vecka. Mot euron ökade pundet med över 100 punkter. Nu ser det dock ut som att EUR/GBP förbereder sig på en vändning och har formerat ett litet inverterat ”head and shoulders”-mönster vid 0,86-området.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn har hittills ökat hela veckan inräknad, trots en tillbakagång under de senaste 24 timmarna mot andra G10-valutor. Råoljan har tappat.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto