Home > Marknadssammanfattning: Amerikanska marknader såldes inför CPI-rapporten för april

Marknadssammanfattning: Amerikanska marknader såldes inför CPI-rapporten för april

Dow Jones har sjunkit med över 1 000 punkter på mindre än två handelsdagar på grund av inflationsrädslor. Senare idag kommer CPI-rapporten för april, och den blir viktig för dollarn.

De amerikanska aktiemarknaderna har haft en tuff start på handelsveckan. De huvudsakliga indexen har tappat under två dagar i rad på grund av en oro över högre inflation i USA.

Medan nedgången har varit anmärkningsvärd ligger marknaden fortfarande nära sina toppnivåer. En korrigering då och då är helt normalt, då finansiella marknader helt enkelt inte kan växa för alltid.

Den amerikanska aktiemarknadens svaghet har även påverkat europeiska index. Spanska Ibex föll under 9 000, tyska DAX tappade över 100 punkter på vägen mot 15 500 och FTSE100 ligger precis över 7 000. Detta brittiska index är det mest uthålliga och har faktiskt ökat med 1% för dagen tack vare att starkare siffror än väntat rapporterades under London-sessionen.

Oljan köps fortfarande och har idag stigit med 1% hittills, och hotar nu att ta sig över 66 dollar igen. Guld och silver står relativt stilla då marknaden väntar på CPI-siffror från USA.

Dagens analys

Dagen inleddes med den tyska CPI-rapporten för april. Denna hamnade inom förväntningar med en ökning på 0,7 för månaden, vilket inte visade sig ha någon vidare effekt på euro-paren.

De som köper och säljer brittiska pund har mycket siffror att ha i åtanke. De goda nyheterna är att all data idag var positiv för pundet, förutom Index of Services och Preliminary Business Investment.

Dessa är dock endast sekundära när det kommer till dess påverkan på ekonomin. Marknadsdeltagare ville vänta på preliminär BNP för att kunna tolka hur det går med den ekonomiska tillväxten. Siffrorna visade sig vara bättre än förväntat, vilket ledde till en stark reaktion på pundet.

Amerikansk CPI och den 10 åriga obligationsräntan är i fokus senare under den nordamerikanska sessionen, och aktiemarknadsindexen håller i taktpinnen.

Marknader att bevaka

Dow Jones, GBP/USD, EUR/JPY – marknaderna i fokus idag.

Dow Jones

Dow Jones ser ut att gå mot en nedåtgående trend. Marknaden har formerat en fallande stjärna, eller en inverterad hammare, vilket pekar mot ytterligare svaghet. Just nu möts indexet av stöd, men ytterligare svaghet bör inte vara en överraskning.

GBP/USD

GBP/USD gagnades av de starka siffrorna från den brittiska ekonomin. Detta ledde till en vändning från den svaghet som sågs i Asien, och 1,42 respektive 1,40 är nu viktiga nivåer för resten av månaden.

EUR/JPY

EUR/JPY är fortfarande ”fastklistrad” vid 1,32-nivån. Det dagliga diagrammet visar en möjlig stigande kil, men det är bara en rörelse under 1,31 som öppnar portarna för ytterligare svaghet. Så länge som korset ligger kvar inom de två trendlinjerna kommer tjurar på marknaden försöka nå nya höjder.

Vinnare och förlorare

Dow Jones och Nasdaq 100 tappade ett par procent denna vecka, medan det brittiska pundet har presterat bäst på valutamarknaden.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto