Home > Marknadssammanfattning: Core PCE-prisindexet blir avgörande för månadsslutets flöden

Marknadssammanfattning: Core PCE-prisindexet blir avgörande för månadsslutets flöden

Det månatliga prisindexet Core PCE i USA förväntas släppas idag, och kan komma att förändra sentimentet på marknaden. Eftersom det representerar hur Fed mäter inflation bevakar valutahandlare det nära.

Om man ska sammanfatta handelsmånaden finns det ett tema som har dominerat på finansiella marknader – en svagare amerikansk dollar. Dollarn sjönk till sin lägsta nivå sedan starten på handelsåret och gav tillbaka sin måttliga ökning från det första kvartalet.

Till följd av det steg EUR/USD från 1,17 i april till 1,2260 i maj. Dessutom tog sig GBP/USD över 1,42 och AUD/USD tog igen tappad mark och hotade att återigen ta sig över 0,79.

Den svaga dollarn fick aktierna att stiga. Dow Jones och S&P500 stängde nära rekordhöga nivåer och köptes vid varje dipp. Det är svårt att inte tro på aktiemarknaden just nu med tanke på den ström av positiv ekonomisk data och tillmötesgående politik som pågår i USA.

Å ena sidan visar Fed inga avsikter att ta bort sin lättade penningpolitiska hållning någon gång snart. Å andra sidan fortsätter den amerikanska administrationen att pumpa pengar in i ekonomin. Igår utannonserade exempelvis den amerikanska regeringen att de kommer öka sin budget för räkenskapsåret 2022 till 6 biljoner dollar, och planerar att behålla den där tills den når 8,2 biljoner dollar år 2031.

I denna kontext handlas även europeiska aktier starkt. Det som händer i USA orsakar svallvågor i den utvecklade världen, trots vissa (mindre) avvikelser i penningpolitiken. Den största avvikelsen kommer från finansiella åtgärder, men europeiska index presterade ändå bra i maj. FTSE 100 håller sig över 7 000 punkter, tyska DAX ligger starkt över 15 400 och franska CAC40 handlas med en budton över 6 400 punkter.

Råvaror tycker om en svag dollar. Både guldet och silvret har presterat starkt hela månaden, vilket är väntat med tanke på den oro över inflation som finns på marknaden. Råoljepriset är också fortfarande starkt runt 65 dollar, mycket tack vare den starka ekonomiska prognosen i både USA och i andra delar av världen.

Månadens analys

Den främsta ekonomiska händelsen denna vecka kommer ske under den nordamerikanska sessionen, nämligen rapporten Core PCE. Marknaden förväntar sig att den ska stiga med 0,6%, och överraskningar här både uppåt och nedåt kommer få marknader att röra på sig.

Inflationen har på sistone stigit i USA. CPI för april har inte stigit så mycket på fyra årtionden. Eftersom Core PCE är Fed:s föredragna inflationsmätvärde kommer valutahandlare följa denna rapport väldigt noga, och volatiliteten lär stiga.

Amerikanska rapporter angående inkomst och konsumtion, tillsammans med PMI i Chicago avrundar den ekonomiska kalendern. Handelsveckan var relativt lugn fram tills nu då marknadsdeltagare har väntat på PCE innan positionering görs inför månadsslutets flöden och den kommande NFP-rapporten om en vecka.

Marknader att bevaka

Silver, EUR/USD, NZD/USD – marknaderna i fokus idag.

Silver

Månaden dominerades av att råvarupriserna, framförallt för ädelmetaller, steg. Silver och guld har haft en imponerande månad, och silvret har nått över 28,50 dollar. Just nu visar den tekniska bilden en sammandragande triangel som kan agera både fortsättnings- och vändmönster. En rörelse under 27 dollar innebär problem för tjurar på marknaden, medan en stängning över 28,50 dollar kan tolkas som ett tecken på en stigande trend.

EUR/USD

EUR/USD-kursen ser ut att ha brutit sig ur en stigande kil. Paret testade mönstret, vilket är en typisk rörelse efter ett sådant mönster, och ser nu ut att vara redo för att sjunka ytterligare. Innan man ska satsa helt och hållet på en nedåtgående trend bör man dock komma ihåg att stigande kilar kan agera som springande trianglar (vilket är tjurartade mönster). Medan detta inte är ett vanligt mönster bör man inte räkna ut möjligheten. Just nu ser EUR/USD svag ut. 1,20 finns i riktlinjen om dollarn ska göra en vändning under månadens sista handelsdagar.

NZD/USD

NZD har stigit denna månad och har gynnats av den nya zeeländska centralbankens positiva ton. Centralbanken har antytt att det kommer ske en räntehöjning under 2022, så till vida att den ekonomiska prognosen stärks allt medan COVID-19-pandemin avtar.

Vinnare och förlorare

Den svaga dollarn har dominerat hela månaden och har fått andra tillgångar, som råvaror och aktier, att stiga. Euron och pundet har stigit.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto