Home > Marknadssammanfattning: DAX ser ut att fortsätta stiga över 15 200

Marknadssammanfattning: DAX ser ut att fortsätta stiga över 15 200

DAX-prognosen ser fortfarande stigande ut när indexet ligger över 15 200. Det tyska indexet fortsätter med serien av högre låga noteringar efter en handelsvecka av intervall.

De europeiska aktiemarknaderna öppnade högre under veckans sista handelsdag. Tyska DAX återhämtade sig från gårdagens låta noteringar och har stigit med 0,65% samtidigt som indexet bibehåller sitt stigande bias.

I Storbritannien lyckades inte den dåliga ekonomiska rapporten imponera på FTSE 100. Indexet har stigit med 0,32%, trots att den industriella produktionen och resultaten från byggsektorn missade förväntningarna.

Handelsveckans viktigaste utveckling har skett på råvarumarknaden. Priset på WTI-råolja korrigerade slutligen från de höga nivåerna. Efter att ha legat på nära 77 dollar hittade priset på olja stöd under 71 dollar, vilket ledde till viss svaghet på råvarurelaterade valutor, exempelvis den kanadensiska dollarn. Priset på olja och den kanadensiska dollarn har en direkt korrelation som ofta är viktigare för den kanadensiska dollarn än ekonomiska händelser i Kanada.

Guldet tog sig tillbaka över 1 800 dollar. Denna prisförändring skedde efter den fallande 10-åriga obligationsräntan och FOMC-protokollet i onsdags. Räntan och priset på guld har en inverterad korrelation, så guldet hittade en allierad i den fallande räntan/stigande priset på obligationer.

Silvret rörde sig i snäv korrelation hela veckan och lyckades inte ta sig förbi resistensen över 27 dollar. Just nu ligger priset nere med en halv procent på 25,83 dollar.

I USA har aktiemarknaden haft en blandad vecka. Måndagen innebar ingen handel med tanke på att det var en helgdag, och tisdagens handelsaktivitet formades av att FOMC-protokollet skulle släppas dagen efter. Sentimentet på marknaden var att Fed skalle använda detta tillfälle att utannonsera nedtrappning av tillgångsköp. De gjorde inte det, så prisförändringarna drevs istället av råvarumarknader och den 10-åriga obligationsräntan.

Den amerikanska dollarn var stark mot den kanadensiska dollarn men tappade mark mot japanska yen och låg platt mot euron.

Veckans analys

Siffrorna från den brittiska marknaden var allmänt svag. Både tillverkningen och industrin mötte inte förväntningarna, vilket inte heller månatlig BNP eller resultaten från byggsektorn gjorde. Detta är dock mindre viktig ekonomisk data utan stor påverkan på det brittiska pundet eller aktiemarknaden.

Den europeiska centralbanken (ECB) presenterade sin första strategiöversikt på 13 år denna vecka. De utannonserade ett slags mjukt genomsnittligt inflationsmål, vilket var tillräckligt viktigt för att kunna få EUR/USD att stiga med cirka 100 punkter.

Både den brittiska centralbankens och ECB:s ordförande kommer tala idag i Venedig i Italien vid Global Forum on Productivity. G20-mötena inleds även över helgen i samma stad.

Slutligen kommer de som är intresserade av kanadensiska dollarpar titta på sysselsättningsrapporten som släpps senare under den nordamerikanska sessionen. Marknaden förväntar sig att ekonomin ska ha lagt till 172 500 nya jobb förra månaden. Avvikelser från denna konsensus kommer leda till skapa rörelser för den kanadensiska dollarn.

Marknader att bevaka

DAX, USD/JPY, USD/CAD – marknader i fokus idag.

Dax-prognosen

4-timmarsdiagrammet visar de intervall som vi sett under de senaste veckorna. Denna vecka kommer se ungefär liknande ut för DAX, som nekades vid 15 800 och hittade stöd vid 15 300. Prognosen för DAX ser stigande ut över 15 200 då serien av högre låga noteringar förblir intakt, vilket är typiskt för stigande trenden. En rörelse över 15 800 hade lett till mer styrka, medan en dipp under 15 200 kan tolkas som starten på en nedåtgående trend.

USD/JPY

Denna vecka bröt USD/JPY den stigande kanal som inleddes i april. Detta är en nedåtgående utveckling av två anledningar. Först tog sig marknaden under det dynamiska stödet som gavs av den lägre kanten av kanalen. För det andra bröt prisförändringarna de högre låga noteringarna. Framöver bör 110,50 agera som resistens och representera en nivå som måste hålla om vi ska få se ytterligare styrka från japanska yen.

USD/CAD

USD/CAD formerade en dubbelbotten vid 1,20 i maj och har upplevt en stigande trend sedan dess. Paret återhämtade sig med nästan 600 punkter sedan dess botten, och denna veckas prisnedgång för oljan hjälpte sannerligen. 1,2650 ser lovande ut för tjurar på marknaden då denna nivå har agerat som stark resistens tidigare. Siffror angående kanadensisk sysselsättning blir viktig för dagens prisförändringar.

Vinnare och förlorare

Den kanadensiska dollarn tappade tillsammans med priset på WTI-råolja medan japanska yen återhämtade en del av det som tappades under de senaste månaderna.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto