Home > Marknadssammanfattning: Den amerikanska dollarn fortsätter att sjunka, oljan stiger, aktierna tillbaka högt

Marknadssammanfattning: Den amerikanska dollarn fortsätter att sjunka, oljan stiger, aktierna tillbaka högt

Den amerikanska dollarns nedgång fortsätter och stärker andra tillgångars uppgång. Aktiemarknaden är tillbaka högt, medan Brent-oljan ligger över 70 dollar. 

En viktig dag för euron och Europa har inletts då den tyska författningsdomstolen i Karlsruhe beslutar om domen angående ECB:s PEPP-programm har respekterats av Bundesbank. Medan ingen förväntar sig en överraskning här vet man aldrig vad domen blir. Det värsta som kan hända är att domstolen förbjuder Bundesbank från ytterligare deltagande i ECB:s PEPP-program.

De amerikanska aktiemarknaderna har vänt starkt från förra veckans låga nivåer, och kan nu nå nya rekord. Dow Jones är tillbaka över 34 400 och S&P 500 handlas med en budton.

Den amerikanska dollarns svaghet har hjälpt finansiella marknader att återhämta sig då dollar-indexet är tillbaka vid de låga nivåer som vi såg i början av handelsåret.

När det kommer till råvaror har WTI-priset på råolja gjort en anmärkningsvärd vändning och ligger nu på 4 dollar över den 63 dollar-nivån som vi såg i början av handelsveckan. Brent-oljan handlas ännu mer aggressivt och översteg 70 dollar för första gången sedan COVID-19-pandemin började. Den ekonomiska återhämtningen och den gradvisa öppningen av världens ekonomier har stärkt priset på olja.

Dagens analys

Siffror från den brittiska arbetsmarknaden visade sig vara bättre än vad marknaden förväntade sig. Arbetslöshetsgraden fortsätter att falla och nådde nu 4,8%, vilket hjälpte till att stärka det brittiska pundet på valutamarknaden.

Senare under den nordamerikanska sessionen kommer information om bygglov och bostadsförsäljningar, vilket visar hur det går för bostadsmarknaden i USA. Antalet bygglov är en ledande ekonomisk indikator, och om siffrorna överstiger förväntningarna kan det leda till ett ännu mer positivt sentiment.

Vi nämnde i början av denna artikel en viktig ekonomisk händelse i Tyskland. Överraskningar här kan bli viktiga för euron kortsiktigt, även om konsensus råder att domstolen inte kommer besluta mot ECB:s tillgångsköp.

Marknader att bevaka

EUR/USD, GBP/USD, WTI-råolja – marknaderna i fokus idag.

EUR/USD

EUR/USD:s stigande trend fortsatte denna vecka. Från 1,21 förra veckan har paret rört sig i en vertikal linje, och hittar nu dynamiskt motstånd mot den övre kanten av en stigande kil. En rörelse under 1,21 kan innebära problem för tjurar på marknaden.

GBP/USD

GBP/USD-paret tog sig över 1,42 efter siffror från arbetsmarknaden som översteg förväntningarna. Marknaden är fortfarande stigande, även om ett stigande kil-mönster kan synas i 4-timmarsintervallet. Medan marknaden ligger över den lägre kanten bör dock tjurar på marknaden köpa en dipp.

WTI-råolja

Råoljan sjönk till under 63 dollar innan den återhämtade sig starkt och har nu nått en högre topp. Medan priset befinner sig i den övre hälften av den stigande kanalen visar det på en stigande trend, vilket förstärks ytterligare av en svag dollar och stark ekonomisk återhämtning.

Vinnare och förlorare

Det brittiska pundet och Euro-området, samt råoljan, är de stora vinnarna denna handelsvecka hittills. Den amerikanska dollarns svaghet fortsätter vara ett tema denna vecka.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto