Home > Marknadssammanfattning: Den amerikanska dollarn stiger efter hökaktigt Fed-möte

Marknadssammanfattning: Den amerikanska dollarn stiger efter hökaktigt Fed-möte

Marknadsdeltagare överraskades av ett hökaktigt FOMC-utlåtande, vilket ledde till att dollarn steg.

Finansiella marknader förutspådde inte risken för ett hökaktigt utlåtande under onsdagens FOMC-utlåtande ekonomiska prognos från en proaktiv Fed. Fed höjde räntan med fem baspunkter på överskottsreserver och antydde två räntehöjningar under 2023.

Eftersom marknaden endast hade prissatt en räntehöjning, inte tre, exploderade dollarn i pris. Denna rörelse var så abrupt att EUR/USD hade fallet med hela 100 punkter när presskonferensen startade 30 minuter efter utlåtandet.

Efter det fortsatte dollarn att stiga och ökade mot alla andra valutor, med ett undantag – japanska yen. Den japanska valutan fortsätter att överraska då marknasdeltagare fortfarande inte riktigt förstår vad det är som får detta par att flytta på sig efter det att valutan tappade sin korrelation med den amerikanska aktiemarknaden. USD/JPY gav nästan tillbaka allt det som paret ökade efter FOMC-utlåtandet då investerarnas vilja att köpa yen inte kunde hållas tillbaka.

De amerikanska aktiemarknaderna reagerade på Fed:s budskap, men inte lika aggressivt som man hade kunnat tro. I slutändan utannonserade Fed inte någon nedtrappning av sina tillgångsköp. Det de gjorde var att kalibrera om marknadens förväntningar, framförallt vad gäller världens reservvaluta, den amerikanska dollarn.

Därmed håller sig Nasdaq 100 bekvämt över 14 100 punkter, Dow Jones handlas nära 34 000 och S&P 500 ligger stadigt över 4 200. I Europa förändrades inte mycket. Tyska DAX ligger rekordhögt och andra index, som brittiska FTSE100 handlas med en stigande ton.

Guldet fick sig en törn av Fed:s utlåtande. Efter att ha mött tuff resistens vid 1 900 dollar tappade guldet till under 1 800 dollar och handlas fortfarande med en nedåtgående ton. Råoljan är fortfarande stark över 70 dollar och påverkades knappt alls av FOMC-utlåtandet.

Veckans analys

Inga viktiga händelser kan hittas på schemat idag, så fokus blir på hur marknaden smälter Fed:s nya budskap och hur marknadsdeltagare väljer att positionera sig inför helgen.

Marknader att bevaka

Guld, EUR/USD, EUR/JPY – marknaderna i fokus idag.

Guld

1 900 dollar-nivån visade sig innebära stark resistens för guldet. Efter en dubbelbotten på under 1 700 dollar har guldet stigit med över 200 dollar. Dock bröts den nedåtgående trendlinjen inför Fed:s utlåtande, och dollarns nyfunna styrka sätter ytterligare press på den gula metallen. En rörelse under 1 720 skapar förutsättningarna för ytterligare svaghet då marknaden eventuellt pressar mot en dubbelbotten vid 1 680 dollar.

EUR/USD

EUR/USD såg ut att avancera för bara ett par dagar sedan. Prisförändringarna över 1,21 hade en så stigande ton att varenda rörelse under köptes aggressivt. Fed:s utlåtande och budskap förändrade dock allt. En dag efter Fed:s kommunikation upprepade även ECB sin villighet att hålla kvar de lättade förhållandena, vilket i princip innebär att Fed leder vägen för en nedtrappning. Investerare var därmed tvungna att prissätta denna nya information, och EUR/USD ledde vägen.

EUR/JPY

En av de starkaste reaktionerna på marknaden kom från EUR/JPY. Med tanke på styrkan i japanska yen och svagheten i euron var detta det par som förändrades mest, till och med mer än de två stora marknader det representerar, EUR/USD och USD/JPY. Under sin väg nedåt nådde EUR/JPY den uppmätta rörelsen av ett ”head and shoulders”-mönster, men det är bara den minsta distansen marknaden rör sig efter ett sådant mönster. Framöver kommer den psykologiskt viktiga 130-nivån locka till sig uppmärksamhet, och man ska inte överraskas om EUR/JPY hamnar på 130 mot slutet av handelsveckan.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn steg efter Fed-mötet. Även japanska yen stärktes överraskande nog mot slutet av handelsveckan. Euron å andra sidan tappade jämfört med hela valutamarknaden.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto