Home > Marknadssammanfattning: Den amerikanska dollarns svaghet leder till att råvarupriserna stiger

Marknadssammanfattning: Den amerikanska dollarns svaghet leder till att råvarupriserna stiger

Den amerikanska dollarn fortsätter att vara svag på valutamarknaden, och råvarumarknaderna fortsätter att stiga. Aktierna ligger rekordhögt och hittar köpare vid varje dipp.

Den amerikanska dollarn fick sig en rejäl törn i fredags efter en NFP-rapport som var en besvikelse. Siffrorna visade att den amerikanska ekonomin lade till färre jobb än väntat, vilket ledde till en aggressiv försäljning av dollarn.

Alla stora valutor steg mot dollarn. Trenden fortsatte under måndagens öppning då EUR/USD nu ligger på över 1,2170 och AUD/USD hotar att ta sig över 0,79 medan GBP/USD sitter bekvämt över 1,40.

Dollarns svaghet ledde till en stigande trend på aktiemarknaderna. Till följd av det ligger Dow Jones och S&P 500 rekordhögt. Även europeiska aktier inledde veckan med en stigande trend. Det spanska indexet ligger på en 16-månaders topp och det tyska indexet ligger nära sina rekord.

Vad gäller råvaror ser det ut som att WTI-priset på råolja sitter fast vid 65 dollar och hittar köpare vid varje dipp. Guldet återhämtade sig till 1 800 dollar, och denna stigning ses av många som en bekräftelse av att investerare nu säkrar mot inflation.

Dagens analys

Det sker inga viktiga ekonomiska händelser under resten av handelsdagen. Därmed kommer London-sessionen antagligen bestå av att marknadsdeltagare analyserar fredagens rapport. När de amerikanska marknaderna öppnar skiftar fokus till aktieindexen.

Marknader att bevaka

WTI-råolja, EUR/JPY, GBP/USD  – marknaderna i fokus idag.

WTI-råolja

Råoljan hittar köpare vid varje dipp, och 60 dollar-nivån är fortfarande viktig. Marknaden ser ut att ha formerat ett ”head and shoulders”-mönster, och ett genombrott under nacklinjen bör leda till mer svaghet. Serien med högre höga noteringar och högre låga noteringar är fortfarande aktiv, så vägen med minst resistens är uppåt.

EUR/JPY

En stigande kil kan synas på EUR/JPY-paret. Under de sena faserna av en stigande kil brukar priset ta sig förbi den övre trendlinjen innan en skarp vändning följer. Om så blir fallet bör tjurar på marknaden vara försiktiga vid de nuvarande nivåerna, och ett genombrott under den lägre kanten av mönstret kan leda till mer svaghet.

GBP/USD

GBP/USD bröt högre efter att marknaden fullbordade en sammandragande triangel. Paret tvekade bara en aning runt det jämna 1,40-talet innan det fortsatte att stiga. 1,40-nivån kommer fortsätta vara viktig för framtida ökningar.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarns svaghet är fortfarande ett dominant tema på valutamarknaden, medan aktiemarknaderna fortfarande ligger rekordhögt.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto