Home > Marknadssammanfattning: Den brittiska centralbanken ser ut att trappa ned på sina kvantitativa lättnader

Marknadssammanfattning: Den brittiska centralbanken ser ut att trappa ned på sina kvantitativa lättnader

Den brittiska centralbankens penningpolitiska beslut är handelsdagens viktigaste händelse. Om det visar sig vara mer hökaktigt än förväntat kan pundet stiga aggressivt.

Prisförändringarna under handelsveckan hittills återspeglar den makt handelsalgoritmer har över marknaderna. Vissa av de mest aktiva marknadsdeltagarna handlar via högfrekvenshandel som består av program som köper och säljer automatiskt baserat på hur de är programmerade.

Under NFP-veckan är marknaden ofta relativt lugn, trots att det kommer viktig ekonomiska rapporter under veckan. Helt enkelt är det så att ingen vill riskera något, vilket leder till att handelsalgoritmerna dominerar prisförändringarna.

Detta har lett till att EUR/USD är fastklistrad vid 1,20-nivån, utan mycket rörelse åt ena eller andra hållet. Samma gäller även för andra valutapar, och detta kommer antagligen pågå tills morgondagens NFP-rapport.

Aktiemarknadsindexen köps fortfarande. Dow Jones tog sig tillbaka till över 34 200 igår. Samtidigt pekar terminsmarknaden mot mer styrka, och detta bör hjälpa europeiska index under sessionen senare idag.

Vad gäller råvaror har guldet fortfarande problem kring 1 800 dollar, men köps och säljs med en budton. Den tekniska bilden och inflationsrädslan under de kommande månaderna bådar även väl för den gula metallen. Oljan ligger fortfarande över 65 dollar per tunna, då marknaden fokuserar på den starka ekonomiska återhämtning som stundar i en värld efter COVID-19.

Dagens analys

Idag handlar allt om den brittiska centralbanken och deras penningpolitiska beslut. Viss nedtrappning är redan prissatt på marknaden, men frågan är hur mycket det är som redan är prissatt och hur verkligheten kommer se ut.

Förväntningarna är att centralbanken kommer tona ned sina tillgångsköp från 4 miljarder GBP i veckan till 3 miljarder GBP i veckan och därmed signalera starten på slutet av den lättade penningpolitiken. Till följd av det kommer det brittiska pundet gå både upp och ner idag, med specifikt intressanta rörelser på GBPUSD och EURGBP.

Marknader att bevaka

XAU/USD, GBP/USD, EUR/GBP – marknader i fokus idag.

XAU/USD

Guldet mötte resistens mot det horisontella området som ligger precis innan den viktiga 1 800 dollar-nivån. När detta sker finns det ett bias som säger att marknaden formerar ett fortsättningsmönster i form av en stigande triangel. En stigande triangels uppmätta rörelse pekar mot mer styrka mot 1 840 dollar om vi ser en daglig stängning på över 1 800 dollar.

GBP/USD

GBP/USD har väntat länge på dagens beslut från den brittiska centralbanken. Triangeln som man kan se på fyratimmarsdiagrammet visar marknadens osäkerhet, och snäva intervall kan ses precis under 1,40-nivån. På tal om detta jämna, psykologiskt viktiga tal kan ännu ett försök att ta sig förbi denna nivå materialiseras om den brittiska centralbanken låter mer hökaktiga än vad marknaden förväntar sig.

EUR/GBP

Korsparet EUR/GBP har formerat ett möjligt dubbeltopp-mönster, vilket är ett mönster som ser ut ungefär som ett M. Just nu finns det gott om utrymme för mönstret att röra sig mot den uppmätta rörelsen, vilket antyder att den brittiska centralbankens beslut kan gagna ett starkare pund.

Vinnare och förlorare

Amerikanska aktieindex ligger högt igen, och det är svårt att välja en ny vinnare denna vecka. Dollarn säljs fortfarande tack vare en starkare aktiemarknad och en oro över stundande inflation.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto