Home > Marknadssammanfattning: Den stigande trenden på aktiemarknader fortsätter efter förnyad svaghet på dollarn

Marknadssammanfattning: Den stigande trenden på aktiemarknader fortsätter efter förnyad svaghet på dollarn

Aktiemarknadsindexen i den utvecklade världen fortsätter sin stigande trend efter att Fed:s Powell lyckades tona ned Fed:s hökaktiga utlåtande under gårdagens tal. Nasdaq 100 nådde en ny topp.

De amerikanska aktiemarknadsindexen har tagit sig tillbaka till sina höga nivåer efter att Fed:s ordförande Jerome Powell lyckades tona ned de senaste hökaktiga utlåtandena. Marknaderna har under veckan stigit i väntan på utlåtandet från Powell, och fortsatte stiga efter att Powell menade att lättnaderna skulle ligga kvar så länge som det behövs.

Nasdaq 100 nådde en ny topp igår då investerare fortsätter att köpa företag i IT-sektorn. Andra index presterade också väl denna vecka, vilket även ledde till en stigande trend för andra aktiemarknader.

I Europa handlas DAX över 15 500, vilket är nära rekordet, medan FTSE 100 i Storbritannien redan har raderat majoriteten av nedgången förra veckan. Den brittiska centralbankens beslut kommer idag och blir en viktig händelse för det brittiska pundet och FTSE 100.

Den starka vändningen på aktiemarknader har lett till en förnyad press på den amerikanska dollarn. Risk-on leder till en högre euro, australisk dollar och brittiskt pund, men även en lägre amerikansk dollar.

Dagens analys

Den brittiska centralbankens beslut blir handelsdagens höjdpunkt. Marknadsdeltagare förväntar sig inte något speciellt från MPC-mötet (Monetary Policy Committee), men omröstningen angående APF (Asset Purchase Facility) kan leda till ökad volatilitet på det brittiska pundet, precis som FOMC-utlåtandet gjorde för den amerikanska dollarn förra veckan.

Marknader i fokus

FTSE100, GBP/USD, EUR/GBP – marknaderna i fokus idag.

FTSE 100

FTSE 100 har följt en stigande kil sedan starten på året. Trots att mönstret ofta signalerar en vändning kan en springande triangel se ut som en kil, men det är en stigande formation. Med detta i åtanke kan det vara klokt att vänta på att indexet ska stänga antingen över 7 200 eller under 6 800 innan man satsar långt respektive kort.

GBP/USD

GBP/USD har formerat en möjlig dubbeltopp kring 1,42 och fokus skiftar nu mot mönstrets nacklinje vid 1,37. En daglig stängning under kan leda till ytterligare svaghet i och med att den uppmätta rörelsen pekar mot 1,32.

EUR/GBP

EUR/GBP har rört sig i väldigt snäva intervall på sistone. Paret fortsätter att nå lägre låga noteringar och lägre höga noteringar, vilket är typiskt för en nedåtgående trend, men saknar övertygelsen att nå ett genombrott åt något håll. Tjurar på marknaden kan vilja vänta på ett genombrott över 0,8650 innan man satsar långt, då ett sådant genombrott hade inneburit att serien av lägre höga noteringar har nått sitt slut. Å andra sidan kan björnar på marknaden vilja satsa kort så länge som marknaden fortsätter att nå lägre låga noteringar.

Vinnare och förlorare

Nasdaq 100 och den amerikanska aktiemarknaden ser stark ut samtidigt som den amerikanska dollarns svaghet har återvänt.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto