Home > Marknadssammanfattning: Dollarindexet fortsätter att stiga då marknaderna smälter Fed:s budskap

Marknadssammanfattning: Dollarindexet fortsätter att stiga då marknaderna smälter Fed:s budskap

Det amerikanska dollarindexet steg efter förra veckans FOMC-möte. Fed:s hållning är hökaktig inför att inflationen redan har nått sitt mål och de positiva utvecklingarna på arbetsmarknaden.

Fed i USA levererade ett hökaktig utlåtande och presskonferens i onsdags. Sedan dess har dollarn stigit skarpt och ökat mot alla andra G10-valutor.

Aktiemarknaden reagerade givetvis på detta, men inte så mycket som björnarna på marknaden hade trott. De stora indexen stängde dock handelsveckan lågt, och oron växer nu angående mer svaghet på marknaden framöver.

Medan Fed är den första stora centralbanken i världen att signalera ett skifte vad gäller kvantitativa lättnader kan andra centralbanker kommer att följa snart. Denna vecka är det den brittiska centralbanken som levererar sin penningpolitiska hållning, och troligtvis kommer de signalera för något liknande.

FTSE 100 och GBP-par är därför i fokus denna vecka. Det brittiska indexet ligger fortfarande högt på över 7 000 punkter, medan pundet gav tillbaka delar av det valutan hade ökat mot den amerikanska dollarn efter förra veckans Fed-möte.

Priset på olja ligger fortfarande nära sina högsta nivåer, trots den amerikanska dollarns styrka. Å andra sidan har guldet tappat sitt momentum då det tappade från 1 900 dollar till under 1 800 dollar vid köp.

Dagens analys

Inget att nämna vad gäller ekonomiska händelser idag, förutom Christine Lagardes tal inför EU-parlamentet. Hennes tal kommer troligtvis inte få euron att flytta på sig något nämnvärt med tanke på att ECB har gjort sina planer tydliga inför den kommande tidsperioden.

Marknader att bevaka

FTSE100, GBP/USD, EUR/JPY – marknaderna i fokus idag.

FTSE100

FTSE100 har haft svårt att ta sig förbi 7 000 punkter i år. Indexet tog sig så högt som 7 200, men vid den nivån mötte indexet dynamisk resistens vid den övre kanten av en stigande kil. Nedgången efter det satte ytterligare press på indexet, framförallt med tanke på faktumet att den brittiska centralbanken släpper sitt penningpolitiska utlåtande denna vecka.

GBP/USD

På tal om den brittiska centralbanken har ett av de mest intressanta tekniska mönstren tagit form på GBP/USD-paret. Marknaden här ser ut att ha formerat en dubbeltopp som har en potentiell nacklinje vid 1,37. En daglig stängning under 1,37 sätter ytterligare press på GBP/USD, framförallt om den brittiska centralbanken inte signalerar en hökaktig vändning på samma sätt som Fed gjorde. Deltavarianten av COVID-19 ansvarar för ett ökat antal smittade på sistone, vilket kan vara en faktor som den brittiska centralbanken nu överväger.

EUR/JPY

En massiv stigande kil bröts, och EUR/JPY har redan tappat fyra punkter från sin senaste topp. 130-nivån blir en viktig nivå då den just nu fungerar som stöd. Den nedåtgående trenden dominerar dock just nu, och man ska inte räkna ut en ytterligare nedgång till under 128.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn vände dramatiskt och steg mot alla andra valutor. Euron, det brittiska pundet och den australiska dollarn är svag.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto