Home > Marknadssammanfattning: Duvaktigt Fed får den amerikanska dollarn att fortsätta nedåt, och aktierna stiger

Marknadssammanfattning: Duvaktigt Fed får den amerikanska dollarn att fortsätta nedåt, och aktierna stiger

Ett duvaktigt Fed får dollarn att sjunka ännu lägre, då de inte signalerade någon avsikt att trappa ned på sina inköp någon gång snart.

Fed sade igår att de inte har någon avsikt att trappa ned sina inköp någon gång snart. För att försäkra sig om att budskapet gick fram antydde de till och med att de inte ens hade en nedtrappning på kartan.

Finansiella marknader uppskattade det Fed sade, och den amerikanska dollarn sjönk ännu litegrann, vilket oftast är bra för aktierna. EUR/USD steg till 1,2150 från att för ett par veckor sedan ha legat på 1,17, och aktierna steg efter Fed:s kommunikation, men inte så mycket som man hade kunnat tro.

Dow, S&P 500 och Nasdaq 100 ligger fortfarande nära sina rekord. Apple och Facebook rapporterade betydligt bättre intäkter än väntat, vilket ökar känslan för en stigande trend på marknaden.

Då den europeiska och brittiska aktiemarknaden fortfarande lider av hur starka deras respektive valutor är mot dollarn har de haft svårt att stiga. Trots det ligger även dessa index nära sina senaste toppnoteringar.

Allt handlar om råvaror nuförtiden. Allt från koppar och järn till timmer har visat på en stigande trend, utan slut i sikte.

Dagens analys

Idag och imorgon blir viktiga dagar då handelsmånaden avslutas, och så kallad avancerad BNP-data blir extra intressant.

Marknaden förväntar sig att den amerikanska ekonomin har växt med 6,5% under det första kvartalet, men det finns tecken som tyder på starkare tillväxt än så. Ju större skillnaden är mellan de faktiska siffrorna och prognosen, desto starkare blir marknadens reaktion.

Marknader att bevaka

Guld, USD/CAD och koppar är marknaderna i fokus idag.

Guld

Guldet reagerade inte på Fed:s budskap. Detta diagram visar 4 timmars förändringar och att guldet reagerade vid den dynamiska resistensen, men tidsramen räcker inte för att skapa en stark vändning. Guldets oförmåga att ta sig över 1 800 dollar innebär dock problem för de som säljer dollarn, då guldets nedgång från rekordnivåerna förra året ledde till den starka dollarreaktion som vi såg på hela valutamarknaden.

USD/CAD

Kanadas centralbank var den första stora centralbanken som utannonserade en nedtrappning av de tillgångsköp som de började med under pandemin. Oavsett vad man tycker om det behöver marknaden förbereda sig på att även andra centralbanker ska följa samma linje (så till vida att pandemin besegras).

Det är värt att ta en titt på USD/CAD, som just nu visar en starkt nedåtgående trend då den har fallit från 1,46 i mars 2020 till nivåerna nu på 1,23. Endast en rörelse över den fallande trendlinjen kan signalera en vändning.

Koppar

Koppar hade det svårt vid 4 000 dollar-nivån, men formerade sen ett fortsättningsmönster. Marknaden tog sig ur en vimpelformation, och 4 000 dollar-nivån blev sen en stark stödnivå från triangelns topp.

Vinnare och förlorare

Råvaror fortsätter att köpas, framförallt råmaterial, samtidigt som investerare säljer dollarn.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.