Home > Marknadssammanfattning: EUR/USD bekvämt över 1,20 då den amerikanska dollarn fortsätter sjunka

Marknadssammanfattning: EUR/USD bekvämt över 1,20 då den amerikanska dollarn fortsätter sjunka

Den amerikanska dollarn fortsätter att säljas på valutamarknaden utan viktiga ekonomiska händelser i sikte. Den kanadensiska och europeiska centralbanken levererar dock sina utlåtanden senare under handelsveckan.

Måndagen avslutades med att den amerikanska dollarn fortsatte nedåt, trots att den steg tidigt under den asiatiska sessionen. Deltagare på valutamarknaden vände snabbt kurs så fort London-sessionen startade, och efter det fortsatte dollarns nedgång med oförminskad styrka.

EUR/USD tog sig över 1,20, vilket troligtvis sätter press på ECB då trenden ser ut att fortsätta fram tills torsdagens möte. AUD/USD är tillbaka vid 0,78 och USD/JPY föll till 108.

Aktiemarknaderna är fortsatt starka med Dow Jones på över 34 000. Nasdaq ligger förvisso nära sina toppnivåer men korrigerade tillbaka en aning efter att kryptovalutorna fick sig en smäll under helgen.

Guldet ser intressant ut då det ligger kvar i en stigande kanal efter att ha vänt från en dubbelbotten-formation efter dollarns svaghet.

Dagens analys

Dagen innehåller inte många ekonomiska händelser. Arbetslöshetsgraden och Claimant Count Change i Storbritannien kommer skapa viss volatilitet vad gäller det brittiska pundet, men dagen kommer antagligen mer eller mindre se ut som igår.

Volatiliteten kommer troligtvis stiga avsevärt från och med imorgon då allt mer siffror släpps, framförallt under ECB:s presskonferens. På tal om ECB har veckans PEPP-inköp återigen varit en besvikelse, vilket leder till att institutionens pålitlighet fortsätter att ifrågasättas.

Source: forexfactory.com

Marknader att bevaka

Guld, USD/CAD och AUD/USD är marknaderna i fokus idag.

Guld

Den gula metallen steg med över 100 dollar från sina låga nivåer och ser stark ut i den stigande kanalen. Dollarns svaghet och händelserna på kryptomarknaden har fått priset på guld att stiga ännu mer. Så länge som guldet ligger kvar i den stigande kanalen bör det hitta stöd vid varje dipp, och nästa viktiga nivå är den lägre kanten av den stigande kanalen.

USD/CAD

USD/CAD förbereder sig på den kanadensiska centralbankens beslut imorgon. Detta har varit ett av de svagaste valutaparen under COVID-19-pandemin då den kanadensiska dollarn följde priset på olja och därmed var en slags last på den amerikanska dollarn. Ett omvänt ”head and shoulders”-mönster har formerats i över en månad nu. Just nu ligger priset vid det dynamiska stödet en dag inför centralbankens penningpolitiska beslut.

AUD/USD

AUD/USD visar en motsatt bild. Här inleddes ett ”head and shoulders”-mönster mot slutet av förra året, och marknaden har endast konsoliderat sedan dess. Utöver prisförändringarna under huvudets formation av mönstret har AUD/USD konsoliderat, och testar nu den horisontella resistensen.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn fortsätter att sjunka på valutamarknaden medan euron köps inför ECB-mötet.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto